مذاکرات ايران با شش قدرت دنيا شايد به نزديکي ايستگاه آخر رسيده و مذاکرات نهايي آغازي براي پايان دادن به يک دهه تنش و تقابل برسر فعاليتهاي هستهاي است که دو طرف پذيرفتند براي حل يک بحران غيرضروري نيازي به جنگ و تحريم و فشار نيست، بلکه فهم و درک متقابل در فضاي منطقي براي حل مشکلات نياز ضروري عبور از بحرانها در عرصه بينالملل است. هرچند گام نخست مذاکرات با وجود مشکلات و مانع تراشيهاي گروههاي تندرو، منفعت طلب و سنگ اندازيهاي لابي صهيونيسم با توافقنامه ژنو اجرايي شد اما هوشياري دو طرف براي رسيدن به يک توافق پايدار و به جا گذاشتن سندي تاريخي براي آيندگان بين ايران و شش قدرت بزرگ احساس ميشود که براساس همان منطق شکل گرفته در گام نخست بايد موانع موجود براي رسيدن به نقطه تفاهمي ماندگار اين مسير مانده بايد طي شود.
شرايط بينالمللي و حتي اوضاع داخلي کشورهاي مذاکراه کننده به گونه اي است که دو طرف نياز دارند براي عبور و حل مشکلات داخلي و خارجي خود ميبايست اين بحران غيرضروري را به برگ برنده خود تبديل کنند و اين بار مقر سازمان ملل در نيويورک پذيراي مذاکرات نهايي ايران و ۱+۵ است تا نتيجه برتري منطق بر زور حاصل شود.
بهمن ماه آغاز دورنهايي
يک منبع نزديک به هيات مذاکره کننده هسته اي ايران اعلام کرد: مذاکرات ميان ايران و گروه ۱+۵ به منظور دستيابي به توافق نهايي اواخر بهمن ماه در نيويورک برگزار ميشود.
اين منبع در گفتگو با ايرنا افزود: اين مذاکرات با حضور محمد جواد ظريف وزير امور خارجه و رييس هيات مذاکره کننده هسته اي ايران و نيز کاترين اشتون مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا و نمايندگان کشورهاي عضو گروه ۱+۵ در نيويورک برگزار خواهد شد.
وي با بيان اينکه آغاز مذاکرات توافق اوليه نيز در نيويورک بود، تصريح کرد: در نشست آينده نيويورک براي توافق نهايي، درباره دستور کار مذاکرات، سطح و نحوه ادامه آن به منظور حصول به توافق نهايي تصميمگيري خواهد شد.
اين منبع در پاسخ به سوالي مبني بر سوء استفادههاي احتمالي طرف مقابل در طول اجراي توافق اوليه ژنو و انجام مذاکرات براي رسيدن به توافق نهايي از جمله ادامه تحريمهاي لغو شده در قالبي جديد و به بهانه موضوعاتي چون حقوق بشر و تروريسم يا وضع تحريمهاي جديد ازسوي کنگره آمريکا عليه جمهوري اسلامي ايران گفت: چنانچه طرف مقابل بخواهد سوء استفاده کند و به بهانههاي حقوق بشر و تروريسم همان تحريمها را وضع کند، به معني برهم زدن مذاکرات و توافق ژنو است که قطعا با آن مقابله خواهيم کرد.وي با تاکيد بر اينکه موضوع مذاکره ايران و گروه ۱+۵ فقط هسته اي بوده و مذاکره کنندگان اجازه هيچ مذاکره ديگري را ندارند، اظهار داشت: چنانچه کنگره آمريکا به هر دليلي، تحريمهاي جديدي را عليه جمهوري اسلامي ايران وضع کند، مخل توافق ژنو خواهد بود که کاخ سفيد نيز اين موضوع را به کنگره گوشزد کرده است چرا که تقصير شکست مذاکرات به گردن کنگره خواهد افتاد.اين منبع نزديک به هيات مذاکره کننده هسته اي در پاسخ به اين پرسش که آيا طرف مقابل ميتواند براي ادامه يافتن تحريمها يا وضع تحريمهاي جديد به بهانههايي چون حقوق بشر و تروريسم، اجماعسازي جهاني عليه ايران انجام دهد؟ گفت: اولا بعيد ميدانم آنها بتوانند براي وضع تحريمهاي جديد يا ادامه تحريمهاي قبلي اجماع سازي کنند و ثانيا اين امر خلاف توافق ژنو است و مذاکرات پيش نخواهد رفت.
اين منبع نزديک به هيات مذاکره کننده هسته اي در پاسخ به سوالي درباره ۶ قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل و نيز غيرقابل اعتماد بودن آمريکاييها و اينکه در توافق ژنو بيان شده است که به اين قطعنامهها پرداخته خواهد شد، گفت: توافق ژنو به معناي عادي سازي رابطه با غرب و آمريکا نيست بلکه دشمني آمريکا با ايران سر جاي خود قرار دارد.وي با بيان اينکه ما اختلافات جدي با آمريکا در موضوعاتي چون فلسطين، حقوق بشر و خاورميانه داريم، تصريح کرد: يکي از اختلافات ما موضوع هستهاي است که در حال مديريت کردن آن هستيم تا حقوق خود يعني برنامه هستهاي صلح آميزمان را که متضمن برنامه غني سازي است، تثبيت و هزينههاي آن يعني تحريمها را رفع کنيم.
وي تاکيد کرد: اينکه در توافق ژنو آمده است که به قطعنامههاي شوراي امنيت پرداخته خواهد شد، از دستاوردهاي بزرگ اين توافق است چرا که ۶ قطعنامه شوراي امنيت از چنان اهميتي براي غرب برخوردار بود که اجراي آن پيش شرط حتي انجام مذاکره بود.
اين منبع نزديک به هيات مذاکره کننده هسته اي گفت: با مقاومت و ايستادگي جمهوري اسلاميايران، آنها پيش شرط را کنار گذاشتند اما در مذاکرات همچنان خواسته اصلي آنها اجراي قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل بود.وي با بيان اينکه اجراي قطعنامههاي شوراي امنيت و پايبندي به آن خواسته اصلي غرب بود، افزود: در دوره جديد مذاکرات نه تنها اجراي اين قطعنامهها حتي در مذاکرات خواسته آنها نبود بلکه در توافق ژنو پرداختن به اين قطعنامهها به آينده موکول شده که ضعيف ترين نوع برخورد با اين قطعنامهها است.اين منبع اظهار داشت: اين در حالي است که در توافق ژنو، برنامه هستهاي جمهوري اسلامي ايران که متضمن يک برنامه غنيسازي است نه تنها در گام اول ادامه مييابد بلکه در گام آخر نيز ادامه خواهد يافت.
ايران چيزي براي پنهان کردن ندارد
اما معاون اروپا و آمريکاي وزارت امورخارجه اظهار داشت: ايران صداقت خود را در گفتوگوها و اجراي توافق ژنو نشان داده و چيزي براي پنهان کردن ندارد.
مجيد تخت روانچي معاون اروپا و آمريکاي وزارت امورخارجه با هروه دوشارت وزير امورخارجه اسبق فرانسه ملاقات ودر خصوص روابط دوجانبه ، مسايل منطقه اي و بين المللي تبادل نظر کرد.
دوشارت دراين ديدار اظهار داشت : جمهوري اسلامي ايران به دليل موقعيت ژئوپليتيک، تاريخ، تمدن و فرهنگ طولاني موقعيت ويژه اي را داشته و از معدود کشورهايي است که چنين سابقه طولاني را پشت سر خود دارد.
وي با ابراز خرسندي از توافق هستهاي ژنو ابراز داشت که ايران و فرانسه بايد از اين فضاي جديد براي توسعه و روابط دوجانبه بهره برداري نمايند.
دوشارت با اشاره به اهميت حل و فصل بحران سوريه از طريق راه حل سياسي ، نقش و جايگاه جمهوري اسلامي ايران در حل اين موضوع را بسيار مهم ارزيابي کرد.تخت روانچي در اين ملاقات در تشريح مواضع جمهوري اسلامي ايران در خصوص موضوع هسته اي ، بر پايبندي دو طرف بر اجراي مفاد توافق ژنو، ماهيت صلح آميز و شفاف فعاليتهاي هسته اي جمهوري اسلامي ايران تحت معاهده ان پي تي و حق هسته اي کشورمان از جمله غني سازي در ايران تاکيد کرد.معاون اروپا و آمريکاي وزارت امورخارجه اظهار داشت: ايران صداقت خود را در گفتگوها و اجراي توافق ژنو نشان داده و چيزي براي پنهان کردن ندارد.
مقامات غربي برگزاري مذاکرات هسته اي در نيويورک را تاييد کردند
مقامات غربي روز دوشنبه تاييد کردند که دور نخست مذاکرات ايران و ۱+۵ به منظور دستيابي به توافق نهايي بهمن ماه در نيويورک برگزار مي شود. به گزارش ايرنا به نقل از رويترز ، يک مقام غربي در مورد طرح برگزاري اين مذاکرات در اواسط ماه فوريه (بهمن ماه) در مقر سازمان ملل در شهر نيويورک اظهار داشت: منتظر اعلام رسمي در اين زمينه باشيد که بزودي انجام مي شود. وي افزود: يکي از دلايل انتقال محل برگزاري مذاکرات به نيويورک اين است که زيرسازهاي سازمان ملل شبيه ژنو است. يک مقام غربي ديگر نيز سخنان مقام مزبور را تاييد کرد.منبع: روزنامه مردم سالاری

براي دستيابي به «توافق جامع» در اواخر بهمنماه صورت ميگيرد دور جديد مذاکرات ايران و ۱+۵ در نيويورک
مذاکرات ايران با شش قدرت دنيا شايد به نزديکي ايستگاه آخر رسيده و مذاکرات نهايي آغازي براي پايان دادن به يک دهه تنش و تقابل برسر فعاليتهاي هستهاي است که دو طرف پذيرفتند براي حل يک بحران غيرضروري نيازي به جنگ و تحريم و فشار نيست،
شناسه خبر : 19575