به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، انجام صحیح هر مقولهای، نیازمند شیوه و رفتار درست در اجرای آن است و تا زمانی که این قانون در برنامهها و اقدامات انسان نهادینه نشود، کار او بیثمر خواهد بود.
اگر این موضوع را به شکلی کلانتر و در جامعهای بزرگتر در نظر بگیریم، آنگاه به روشنی درمییابیم که رعایت اصول و قواعد تا چه اندازه مهم و بیتوجهی به این مؤلفهها چه آشفتگی زیانباری به دنبال خواهد داشت.
از جمله پیشنیازهای لازم برای رفتار درست در هر امری، آموزش است و وجود این شاخص، میتواند ضمن اصلاح بسیاری از عادات ناپسند، راه حرکت را به شکلی صحیح به جامعه نشان بدهد.
مسائل ترافیکی نیز از جمله مقولاتی است که نیاز به آموزش و فرهنگسازی در خصوص آن به وضوح به چشم میخورد و توجه به آموزش به هنگام و صحیح، متضمن رعایت چهارچوبهای ترافیکی است.
در زمینه فرهنگ ترافیکی با عرفان فتحی، مدیرفنی معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری سنندج به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
فارس: رعایت اصول و فرهنگ ترافیکی در شهر سنندج و در میان مردم ما چگونه است؟
نسبت به گذشته پیشرفت خوبی داشته است و مردم خود را در ترافیک شهر سهیم میدانند و حتی گاه در خصوص انجام برخی اقدامات در راستای روانسازی ترافیک، مشاورهها و نظراتی به ما انتقال میدهند که از آنها استفاده میکنیم.
شهرداری، نهادی مردمی و بخشی از بدنه مردم است و به همین دلیل از نظرات شهروندان استقبال خواهد کرد. این یک شعار نیست و نظرهای کاربردی آنها گاهی در شورای ترافیک نیز مطرح میشود و با استناد به آنها تصمیمات پختهتری برای ترافیک شهر، اتخاذ میکنیم.
این مسئله نشان میدهد بحث ترافیک برای همشهریان ما مهم است و به نوبه خود گسترش دامنه فرهنگ ترافیکی در میان مردم را اثبات میکند.
البته در گذشته اینگونه نبود و مردم به موضوع ترافیک به چشم یک دغدغه عمومی نگاه نمیکردند، اما خوشبختانه امروز این قضیه تغییر یافته و شاهد حساسیت شهروندان در این رابطه هستیم.
فارس: برخورد قهری با کسانی که در موضوع ترافیک سهلانگاری میکنند تا چه اندازه مفید است؟
پیش از این، جای آموزش اصول و مسائل ترافیکی در زندگی شهروندان خالی بود اما در حال حاضر، تأکید شهردار سنندج بر آموزش این اصول به مردم است.
یکی از ضمانتهای اجرای موفق طرحهای ما، موضوعات نرمافزاری و آموزش ترافیکی هم برای رانندگان و هم عابران پیاده است. به عنوان نمونه در قضیه خطکشی عابر پیاده در خیابانها اگر فضا ایمن نباشد، عابران نمیتوانند به راحتی تردد کنند و بنابراین ناچاریم برای ملزم کردن رانندگان به رعایت قانون توقف نکردن روی خطوط عابر پیاده، از برخوردهای قهری استفاده کنیم.
البته موضوع مهمتر این است که زمانی که از شهروندان میخواهیم مسائل ترافیکی را رعایت کنند، باید بسترهای لازم برای آن نیز مهیا باشد.
از جمله این مقدمات، پلهای عابر پیاده است که به طور طبیعی، نبود آنها موجب حضور عابران در خیابان و در نتیجه افزایش احتمال تصادفات است.
ضمن اینکه برای گسترش فرهنگ پیادهروی و توجه به پیادهراهسازی در آینده، نیاز به استقرار پلهای عابر پیاده به صورت مکانیزه داریم که این امر بویژه برای افراد سالمند یک نیاز ضروری است، البته پیشرفتهای ترافیکی، رعایت همین نکات را نیز میطلبد.
فارس: اطلاعرسانی در خصوص مسائل ترافیکی در جامعه به چه صورت است؟
متأسفانه تاکنون در خصوص آموزش مسائل ترافیکی، آنگونه که شایسته بوده کار نشده است و به همین دلیل شهردار بر این موضوع اصرار دارد.
با رادیوها برای پرداختن به این امر قراردادهایی منعقد کردیم؛ حتی قرار بود برخی شرکتها در زمینه آموزش ترافیک از طریق پویانمایی و انیمیشن با ما همکاری کنند.
در حال حاضر نیز بنرها و پلاکاردهایی حاوی نکات ترافیکی در سطح شهر نصب شده است، چراکه معتقدیم هدف شهرداری، تنها درآمدزایی نیست و از طریق این بنرها، بسیاری از پیامهای ترافیکی را به مخاطب و جامعه هدف منتقل میکنیم.
فارس: در زمینه گسترش فرهنگ ترافیکی شهر، سایر دستگاهها چه کمکی میتوانند داشته باشند؟
برگزاری کلاسهای آموزشی در زمینه موضوعات ترافیکی بسیار ضروری است که این مسئله میتواند از طریق رسانه انجام شود. من باور دارم که برای انتقال پیام در فرهنگسازی و آموزش مسائل ترافیکی، رسانهها نقش محوری دارند، بنابراین همکاری آنها در این زمینه کاملا مورد نیاز است.
یکی از فعالیتهای ما در گذشته، تدریس اصول ترافیکی توسط کارشناسان معاونت ترافیک در مدارس ابتدایی به منظور نهادینهسازی فرهنگ ترافیکی و رانندگی درست در میان دانشآموزان بود.
کودکان امروز، رانندگان فردا هستند و بنابراین آموزش درست آنها، رانندگی در جامعه را در آینده تضمین میکند که در این زمینه لازم است از مقاطع تحصیلی و سنی پایین، کار آموزش و فرهنگسازی را مجددا آغاز کنیم.
دو مرکز آموزش ترافیکی، یکی در خیابان پاسداران و دیگری در کانون شهید مطهری سنندج با هدف آموزش اصول رانندگی و ترافیکی برای کودکان پیشدبستانی و دانشآموزان مقطع ابتدایی فعالیت میکند که توسط شهرداری تجهیز شدهاند.
میدانید که طرح همیار پلیس راهنمایی و رانندگی در مدارس، یکی از اقدامات بسیار خوب بود که در بحث فرهنگسازی ترافیکی در کل جامعه ایرانی، کمک قابل توجهی کرد.
به همین دلیل، قصد داریم با الگوبرداری از این طرح و با برقراری تعامل با پلیس مدارس، موضوع آموزش مسائل ترافیکی را بهتر و بیشتر در میان دانشآموزان نهادینه کنیم.
فارس: نقش خانوادهها در این زمینه تا چه اندازه مهم است؟
کودکان از درون خانوادهها پا به اجتماع میگذارند، لذا اگر والدین فرهنگ رانندگی و اصول ترافیکی را درست رعایت کنند، به طور قطع بر روی فرزندان آنها نیز، کاملا اثرگذار خواهد بود.
بهترین الگوی رانندگی کودکان، والدین آنها هستند و چگونگی رانندگی و رعایت قواعد ترافیکی را از پدران و مادران خود میآموزند که اگر آنها بتوانند فرزند خود را منظم و قانونمند تربیت کنند، نقش الگویی خود را به شیوهای صحیح اجرایی کردهاند.
این نکته را هم یادآوری کنم که در گذشته، مهندسی ترافیک، خودرومحور بود، در حالی که الآن این مهندسی بر پایه انسان است؛ انسان اولویت دارد و برای او ارزش قائل میشویم.
این تغییر رویکرد، علاوه بر اینکه فرهنگ پیادهروی را در جامعه گسترش میدهد، در زمینه مسائل زیستمحیطی نیز یک گام به جلو به شمار میرود.
================
گفتوگو از: کیوان قاسمی

مدیرفنی معاونت حمل و نقل شهرداری سنندج: آموزش و فرهنگسازی مسائل ترافیکی از کودکان آغاز شود
لازم است از مقاطع تحصیلی و سنی پایین، کار آموزش و فرهنگسازی را آغاز کنیم
شناسه خبر : 8269