«عزیز خانه» معلم مدارس استثنایی شهرستان بوکان موفق به ابداع نگارش زبان کردی بصورت خط بریل شده است تا دانشآموزان و دانشجویان نابینا و کمبینای کرد زبان بتوانند به این شیوه از خواندن و نوشتن به زبان شیرین مادری بهرهمند شوند.
این معلم بوکانی برای دستیابی به این موفقیت، حدود ۱۱ ماه تلاش خستگیناپذیر داشته تا سرانجام ۳۷ حرف و نشانهی زبان کردی را در خط بریل تعریف کند. نشانههای ابداع شده به گونهای هستند که به هیچ یک از نشانههای دیگر خط بریل در زبانهای مختلف دنیا و دیگر رشتهها از جمله ریاضی و موسیقی شباهت ندارد. نشانههای ابداع شده با توجه به اصول علمی خط بریل و لهجههای مختلف زبان کردی تنظیم شده و دانش آموزان و دانشجویان نابینا و کم بینای کرد زبان درسایر کشورها از جمله ترکیه، سوریه و عراق نیز میتوانند از آن استفاده نمایند.
«خانه» هماکنون در مدرسهی کودکان استثنایی «لاله» شهرستان بوکان مشغول آموزش به کودکان کم بینا و کم توان ذهنی (جسمی- حرکتی) میباشد.
که این معلم پرتلاش و دلسوز تاکنون جهت خدمت بیشتر به نابینایان و کم بینایان حدود ۷۳ جلد کتاب داستان و رُمان را به خط بریل و به زبانهای مختلف فارسی، انگلیسی و آلمانی در آورده است.
لازم به ذکر است که خط استاندارد بریل مرکب از ۶ نقطه در قالب دو ستون سه نقطهای بوده که از ترکیب این نقاط حروف مختلف در هر زبان ساخته میشود. این خط به نام مخترع آن لویی بریل که خود نیز نابینا بود، نامگذاری شده است.

ابداع خط بریل به زبان کردی توسط یک معلم بوکانی
«عزیز خانه» معلم مدارس کودکان استثنایی شهرستان بوکان با تلاش ۱۱ ماهه موفق به ابداع نگارش زبان کردی بصورت خط بریل شد.
شناسه خبر : 5283