بالا بودن مصرف نمک در کردستان و شیوع سرطان معده

سرویس کردستان- چندی پیش معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اعلام کرد که سرطان های سینه، معده و پوست شایع ترین سرطان ها در استان هستند. این موضوع را با دکتر بایزید قادری فوق تخصص خون و سرطان در میان گذاشتیم که در ادامه می آید.

دکتر بایزید قادری در گفت و گو با خبرنگار کُردپرس، اظهار داشت: به طورکلی شایع ترین سرطان در ایران در بین زنان سرطان پستان و در بین مردان سرطان معده است و در غرب و شمال کشور هم سرطان های دستگاه گوارش شایع تر است.

او ادامه داد: تغذیه در برخی از سرطان ها نقش مهمی دارد به ویژه سرطان مری که می تواند بر اثر نوشیدن چای داغ باشد و همچنین مصرف نمک که متاسفانه در استان کردستان بالاست و یکی از عوامل سرطان معده است.

دکتر قادری، شیوع عفونتی در معده به نام اچ پیلوری را عامل سرطان معده عنوان کرد و گفت: فردی که این عفونت را داشته باشد و نمک زیاد هم مصرف کند به سرطان معده دچار می شود که باید مصرف نمک برای پیشگیری از این نوع سرطان به حداقل برسد و همچنین از خوراکی هایی که از مواد شیمیایی استفاده می شود، اجتناب شود.

نمک را از سر سفره حذف کنید

این فوق تخصص خون و سرطان خاطرنشان کرد: اگرچه یونی که در نمک وجود دارد برای بدن ضروری است اما به اندازه کافی در رژیم های غذایی وجود دارد و نیازی نیست بر سر سفره نمکدان آورده شود. برخی از نانوایی ها هم نمک بیشتر از حد استاندارد استفاده می شود که باید بهداشت به آن نظارت داشته باشد.

زنان چاق بیشتر در معرض سرطان سینه هستند

او در ادامه به سرطان سینه هم اشاره کرد و در این باره توضیح داد: عامل سرطان سینه، هورمونی است و چاقی هم یکی از عوامل آن است که زنان چاق حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد بیشتر در معرض خطر سرطان سینه هستند.

دکتر قادری با بیان اینکه در ایران سن سرطان سینه ۱۰ سال پایین تر از سایر کشورها است، افزود: در کشورهای دیگر زنان از 60 سالگی به بالا ممکن است به این نوع سرطان مبتلا شوند اما در ایران این اتفاق از 40 سالگی به بالا ممکن است، اتفاق بیفتد. بنابراین زنان بهتر است از ۴۰ سالگی غربالگری سینه را آغاز کنند تا زود تشخیص داده شود. چرا که سرطان ها زمانی که دیر تشخیص داده می شوند یعنی در مرحله ۴ و نهایی دیگر علاجی برای آن وجود ندارد و درمان تنها نقش کمکی دارد.

او همچنین تصریح کرد: در میان دختران مجرد و زنانی که زایمان نکرده اند و یا اینکه زایمان کرده اند اما شیردهی نداشته اند ریسک سرطان سینه بیشتر است.

افرادی که سابقه سرطان سینه در فامیل دارند باید در سن 25 سالگی غربالگری انجام دهند

این پزشک، عنوان کرد: ۱۰ درصد سرطان های سینه ارثی است بنابراین افرادی که سابقه فامیلی دارند باید در سن های پایین تر، یعنی از ۲۵ سالگی به بعد غربالگری انجام دهند. که غربالگری از سن 40 سالگی به بعد بر اساس ماموگرافی است نه سونوگرافی اما در سنین پایین تر سونوگرافی یا ام آر آی باید انجام شود و این سرطان و به طور کلی تمامی سرطان ها اگر در مراحل اولیه زود تشخیص داده شوند، قابل درمان هستند.

ایمونوتراپی می تواند جایگزین شیمی درمانی شود

او درمان های سرطان را بر چند پایه  جراحی، رادیو تراپی و شیمی درمانی عنوان کرد و افزود: برای سرطان های سینه و معده اگر در بدن پخش نشود، جراحی پیشنهاد می شود اما اگر سرطان در بدن پخش شده باشد دیگر جراحی کمکی نمی کند و تنها راه آن شیمی درمانی است که البته امروزه درمان های جدید از جمله ایمونو تراپی نوید بخش است و می تواند جایگزین شیمی درمانی باشد.

دکتر قادری با بیان اینکه تاکنون ایمونوتراپی برای چند بیمار در کردستان هم انجام شده و نتیجه بخش بوده، خاطرنشان کرد: برخی سرطان ها مقاوم بوده و شیمی درمانی هم جوابگوی ان نیست اما درمان های جدید توانسته آنها را درمان کند مانند سرطان کلیه که اصلا شیمی درمانی برای آن پیشنهاد نمی شود و باید ایمونوتراپی انجام شود. اما ایمونوتراپی متاسفانه بسیار پر هزینه است و بیمه آن را پوشش نمی دهد بنابراین بسیاری از بیماران از عهده مخارج آن بر نمی آیند. حال آنکه این نوع درمان عوارض شیمی درمانی را ندارد و امیدواریم روزی برسد به طور کلی جایگزین شود و دیگر شیمی درمانی انجام نشود.

او در ادامه گریزی به سرطان ملانوم هم زد که بسیار بدخیم و مهاجم است و در این باره توضیح داد: سرطان ملانوم هم متاسفانه یکی از سرطان های شایع است که یک تومور فوق العاده بدخیم و مهاجم است و تمام ارگان های بدن را درگیر می کند  که تاکید می شود هر خالی در بدن اگر تغییر رنگ می دهد جدی گرفته و به پزشک مراجعه شود که در این نوع سرطان هم شیمی درمانی چندان تاثیری ندارد و باید ایمونوتراپی انجام شود.

او تاکید کرد: خال های برجسته ای که در بدن و صورت برخی افراد وجود دارد به هیچ وجه دستکاری نشود چرا که اگر تبدیل به اسکار شود، ممکن است باعث سرطان شود همانطور که هنگامی که چای داغ مصرف می شود در مری ایجاد اسکار کرده و این اسکار می تواند عامل سرطان مری شود.

این فوق تخصص خون و سرطان درباره سرطان پوست هم که بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی کردستان یکی از سرطان های شایع در استان است، توضیح داد: سرطان پوست شایع ترین سرطان در کل دنیاست و تنها مربوط به کردستان نیست. اما به طور کلی سرطان پوست بسیار آرام است و در اغلب مواقع نیاز به درمان خاصی ندارند. در واقع ضایعه کوچکی است و عمل جراحی پاسخگوی آن است و احتمال مرگ و میر آن بسیار بسیار پایین و نزدیک به صفر است.

لزوم استفاده از عینک آفتابی و ضدآفتاب برای مقابله با سرطان پوست 

او با بیان اینکه اشعه UV عامل سرطان پوست است، بر لزوم استفاده از عینک آفتابی و کرم های ضدآفتاب با اس پی اف ۲۵ و ۳۰ در مقابل نور خورشید، برای پیشگیری از سرطان پوست، تاکید و خاطرنشان کرد: هر چند رعایت این موارد در مقابل نور خورشید  لازم است اما نور خورشید هم برای بدن لازم است و نباید به طور کامل از آن دور شد چرا که موجب کمبود ویتامین دی می شود بنابراین باید این تعادل را برقرار کرد.

او در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون موردی  بوده که بر اثر استفاده از آب آلوده در استان به سرطان مبتلا شده باشد، تصریح کرد: این موضوع نیاز به تحقیق و پژوهش دارد و نمی توان بدون تحقیق درباره آن اظهارنظر کرد اما به طور کلی اگر نیترات بیشتر از حد استاندارد در آب آشامیدنی وجود داشته باشد سرطان دستگاه گوارش را افزایش می دهد.

گفت و گو/زیبا هوشمند

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا