خانه / اجتماعی / بانه؛ شهر پاساژها یا نگین سبز کردستان

بانه؛ شهر پاساژها یا نگین سبز کردستان

سرویس کردستان- شهرستان بانه منطقه ای کوهستانی است که سالانه به طور متوسط بیش از ۷۵۰ میلی متر بارندگی دارد برف باران فراوان در این شهرستان مناظری زیبا و بکر خلق کرده است که هر مسافری با اولین بار دیدن این مناظر زیبا مجذوب آن می شود ،با جنگل‌های زیبا با درختان سر به فلک کشیده و کوه نمادین آربابا از مهم‌ترین مناطق گردشگری بانه و استان کردستان است

نام بانه را از کلمه کردی«بان» به معنی بام و بلندی و متأثر از ارتفاعات  که گویای نحوه  موقعیت شهر بانه است  بیش از اسلام طایفه ای زردشتی به نام “قه قو” بر این منطقه حاکم بودند
 بعد از حمله اعراب و حاکمیت اسلام طایفه ‌ای به نام «اختیارالدینی‌ها» حکومت را در شهر بانه به دست گرفته و تا دوره زندیه در این شهر حکومت کردند بعداز آن طایفه سلیمان بیک حکومت بانه را به دست گرفتند.
در هنگام حکومت “اختیارالدینی ها” که تا قرن ۱۲ ادامه داشت شهر بانه بارها در معرض تهاجمات و در گیری های قومی و منطقه ای قرار گرفته است و بارها این شهر تخریب و باز سازی شده است.
یکی از بلاهای که این شهر در اواخر حکومت اختیار الدینی ها با آن مواجه شده شیوع بیماری طاعون بود مردم از ترس ابتلاء به این بیماری شهر را ترک کردند و مردم در محل جدیدی به نام “به روژه” که خود آن را نام گذاری کردند  استقرار یافتنند.
شهرستان بانه در شمال‌غربی  استان کردستان و در فاصله ۲۴۲ کیلومتری سنندج در مجاورت مرز عراق قرار گرفته کهوجود جنگل های انبوه زیبایی و طراوت خاصی به منطقه بخشیده است.
هم اکنون شهر بانه به علت مجاورت با مرز عراق به یکی از شهرهای پر زرق و برق استان ومحلی امن برای تجار داخلی و خارجی شده است.
وجود پاساژها و مراکز خرید ارزان و لوکس وافزایش این پاساژها و مغازه ها در سایه امنیت حاکم بر منطقه سبب جذب بیشتر گردشگران از اقصی نقاط کشور به این شهر زیبا شده است.
طبیعت کوهستانی و جنگلی، قیمت بسیار ارزان کالا و خدمات به علاوه نرخ مناسب تسهیلات و امکانات ویژه مسافر مانند مراکز اقامتی، رستوران و سویت های اجاره ای برای اسکان مهمانان  شرایط لازم برای تبدیل شدن شهر بانه به یکی از قطب‌های اصلی گردشگری غرب کشور را فراهم کرده است تا جایی‌ که در ده سال اخیر بیشترین تعداد گردشگر استان را به خود اختصاص داده است.
شهرستان‌ بانه‌ دارای‌ سه  شهر اقماری  آرمرده‌، بوئین‌ و کانی‌ سور است‌ هر کدام از شهرهای کوچک شهرستان بانه دارای جاذبه های توریستی و گردشگری خاصی است که در نوع خود در منطقه بی نظیر است.
با زبان شیرین کردی سورانی  که یکی از زبان های غنی و قدرتمند است صحبت می کنند و دستور زبان خاصی دارد.و مذهب آنها تسنن و پیرو امام شافعی هستند.
پوشش مردم بانه پوشش زیبای  کردی است که با دیگر مناطق کردنشین اختلاف جزئی دارد که شاید برای کسانی که آشنایی به لباس کردی ندارند این اختلاف به چشم نیاید. زنان از پارچه‌های رنگارنگ برای دوخت لباس استفاده می‌کنند و شالی هم بر روی آن می‌بندند البته این نوع لباس در منزل یا مجالس عروسی بیشتر به چشم می‌آید و نسل جوان، همانند دیگر مناطق ایران بیشتر به لباس‌های مد روز تمایل نشان می‌دهد اما در مجالس جشن و عروسی و یا مناسبت‌های سنتی و تاریخی از لباس کردی استفاده می‌کنند.
جدای از ورجود پاساژها و مراکز خرید، حمام‌ خدری‌،حمام مرزبانان,دشت سورین، پارک پیرمراد، دوکانان، کوه‌ آربابا، کوه جنیره، غار شوی، آب گرم سالوک، روستای نجنه، منطقه هفتاش ، و منطقه بیاندره، رودخانه  بانه و سد بانه از اماکن و جاذبه‌های دیدنی این شهرستان مرزی است که هر سال جمع زیادی از توریست‌ها و گردشگران داخلی و خارجی را به سمت خود جذب می‌ کنند.
حمام خدری و مرزبانی
شهرستان بانه به دلیل اینکه بارها مورد حمله قراد کرفته است، بناهای تاریخی زیادی ندارد در حال حاضر حمام خدری و مرزبانان از قدیمی ترین بناهای تاریخی این شهر است.
در کنار پاسازهای متعدد  حمام قدیمی هنوز خود نمایی می کند که دارای فضاهای  مختلفی است که در اکثر حمام‌های قدیمی استان کردستان استفاده شده است. هم اکنون قدیمی‌ترین اثر معماری موجود در شهر است، که مربوط به اواخر دوره قاجار یعنی دوره پهلوی اول است که در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۸۶۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام مرزبانی بانه در کنار مسجد شیخ الاسلام قرار گرفته مربوز به دوره پهلوی اول است این حمام داری بخش خای بینه، سربینه، تون و آتشخانه و راهرو است معماران حمام حاج محمد معمار و حاج محمد امین فتحی بوده است.
این حمام از اواخر دهه شصت تعطیل و بدون استفاده مانده است و در معرض تخریب است اما متاسفانه به دلیل کم توجهی مسئولان و مالکان آن این حمام ها در حال نابودی هستند.
پارک کوهستانی دوکانان و پیرمراد
این دو پارک در مجاورت هم و در دامنه کوه آربابا با چشم‌اندازی بسیار زیبا به شهر بانه قرار گرفته‌اند. زیارتگاه پیرمراد به عنوان جاذبه زیارتی که مورد احترام مردم بانه است و هر چهار شنبه مردم برای برآورده کردن حاجات و رسیدن به آرزوها طبق سنت دینی  به پیر مراد می روند.
بیشتر مسافرانی که قصد استراحت در دامان طبیعت را دارند به علت وجود امکانات لازم در دامنه کوه زیبای آربابا در این دو پارک کوهستانی توقف می‌کنند.
دریاچه سد بانه
این دریاچه کوچک که در شمال شهر بانه و در مسیر جاده سقز بانه واقع شده است زیبائی خاصی به منطقه داده است به ویژه اینکه منظره زیبای آن از فراز گردنه خان نو از دروازه شهر “تونل کردنه خان”نمایان می‌شود. این دریاچه به علت موقعیت ممتاز آن (۵کیلومتری شهر بانه) و پوشش جنگلی اطرافش یکی از مکان‌های عمده جذب و استراحت گردشگران است.
تفرجگاه سورین
این تفرجگاه در ۱۲ کیلومتری جنوب شرقی بانه و در مسیر جاده بانه به مریوان قرار گرفته است این منطقه از لحاظ پوشش جنگلی پرتراکم‌ترین نقطه شهرستان بانه است که در دو طرف جاده ارتفاعات را پوشانده و منظره زیبایی از کوه و جنگل را بوجود آورده است هم‌چنین خانه باغ های متعدد ، مسجد قدیمی و زیارتگاه سورین در این تفرجگاه قرار دارد.
روستای سبدلو
این روستا در ۵ کیلومتری شمال شرقی شهرستان بانه در دامنه کوه وزنه و بلندی‌های سراوردان و چاران قرار دارد.روستای سبدلو از شرق و شمال شرقی به دره‌های سرسبز جنگلی به نام کانی‌شیلان و چه‌می‌ باخی و از غرب به دامنه سرسبز با بوته‌های بلوط به نام بنار و از جنوب‌غربی به سد بانه و از جنوب به زمین‌های کشاورزی و در شرق تونل گردنه‌خان که به ورودی بانه معروف و مشهور بوده و کوه‌های کلی‌خان و مامل‌خان منتهی می‌شود.دریاچه سد بانه در پایین دست روستا جذابیت خاصی به این روستا بخشیده است.
روستای سبدلو از گذشته های دور مرکز طبابت محلی بوده که مردمان این روستا به صورت مورسی طبابت را نسل به نسل یاد گرفتند چیره دستی طبیبان این روستا زبان زد خاص عام بوده است.
روستای نجنه علیا
روستای نجنه علیا یکی از روستاهای هدف گردشگری است که در فاصله ۳۸ کیلومتری جاده بانه به سردشت در محیطی جنگلی و کوهستانی قرار گرفته است، اهمیت این روستا به جز محیط طبیعی و بکر زیبای آن در فراوانی چشمه‌سارها، وجود قرآن قدیمی در مسجد تاریخی آن و مجتمع شیلات کوچکی در روستا است.
روستا و غار شوی
این روستا به علت چشم‌انداز زیبا کوه جنگل و رودخانه، معماری ویژه و هم‌چنین قلعه و سد باستانی آن یکی از مقاصد گردشگران محسوب می‌شود. در کنار این روستا غار مشهوری قرار گرفته است که طول آن ۲۶۷ متر بوده و در انتهای آن دریاچه کوچکی وجود دارد که بازدید از این غار در حال حاضر فقط با امکانات فنی میسر است.
آب گرم سالوک
چشمه آب گرم سالوک یکی از جاذبه های بی نظیر گردشگری شهرستان بانه است که در بخش آرمرده و در روستای سالوک واقع شده است چشمه آب گرم سالوک دارای گوگرد زیادی است هم اکنون این جاذبه مهم گردشگری به دلیل بی توجهی مسئولان استانی و شهرستانی ناشناخته مانده است و تنها مردم روستا و تعداد انگشت شماری از مردم این منطقه را می شناسند.
این چشمه بینظر و با ارزش برای درمان بیمارهای پوستی و نیز التیام درد های غضلانی مناسب است.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
کد مطلب: ۱۰۳۱۱۰  |  تاريخ: ۱۳۹۵/۱/۲  |  ساعت: ۸ : ۵۴

شناسه خبر : 6885

این خبر رو هم ببینید

نگاهی به مشکلات یک هنر اقلیمی در گفت و گو با صابر محمودی، هنرمند نازک کار اهل سنندج؛ نازک کاری را به رسمیت بشناسید/حتی یک صندوق حمایتی نداریم

صابر محمودی از جمله هنرمندان اهل سنندج است که هنر نازک کاری نسل به نسل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 5 =