خانم خیال عبداللهزاده متولد ۱۳۴۱ شهرستان مهاباد و ساکن روستای حمزه آباد، کارآفرین برتر در حوزه گیاهان داروئی در بخش کشاورزی است. وی با مشارکت سازمان فنی و حرفه ای شهرستان مهاباد، شرکت خود را به ثبت رسانیده و زمینه اشتغال را برای ۳۶۰ نفر فراهم کرده است.
عبدالله زاده افتخارات مهمی از جمله کارآفرین نمونه شهرستان در سال ۸۲، کارآفرین و تولید کننده نمونه گیاهان دارویی از سال ۸۳ تا ۸۷ و کارآفرین برتر ملی در بخش کشاورزی در سالجاری در کارنامه این بانوی مهابادی به چشم میخورد .
خبرگزاری کردپرس گفتگویی با خانم عبدالله زاده ترتیب داده است که متن کامل این مصاحبه به شرح زیر است:
ایده گیاهان داروئی چگونه به ذهنتان رسید؟
– از بچگی به گل و گیاه علاقه داشتم. پدرم کلکسیون سنگ داشت و طبیعت دوستی را از همان ابتدای کودکیام در خانواده حس کردم. من هم کلکسیون گل و گیاهانی را که خودم جمع آوری میکردم داشتم. علاقه من به گل و گیاهان طبیعی به گونهای بود که بازیهای کودکی با همبازیهایم و کاردستی و نقاشی دوران تحصیلم را هم تحت الشعاع خود قرارداده بود. یادمه بچه که بودم همبازی هایم را با گیاهان کوهی که خودم هم نمیدونستم چی هستن درمان می کردم. علاوه بر این علاقه ذاتی، روحیه نوآورانه، کار گروهی و ابراز وجود نیز از کودکی در من بود. این علاقه و روحیه نوآورانه همچنان با من بود تا اینکه با ازدواجم در روستا، زمینه جمع آوری گل و گیاهان طبیعت بیشتر برایم فراهم شد و به آموزش زنان روستا در هر آنچه که ازقبل آموخته بودم پرداختم. همسرم مددکار ترویج کشاورزی بود و مجلات و مطبوعات مرتبط را به خانه میآورد و با دیدن و مطالعه آنها،ایده گیاهان داروئی همچون جرقهای که گویا تمامی این سالها منتظر آن بودم به ذهنم خطور کرد و زندگی حرفهای من و خانوادهام در این مسیر قرارگرفت. داروی گیاهی با زندگی من درآمیخته است؛ درسال ۱۳۷۰ دچار حادثه ای شدم که باید پایم قطع می شد و سقط جنین می کردم اما با کمک گرفتن از گیاهان داروئی بهبودی یافتم و توانستم پسرم را سالم بدنیا بیارم.
عامل موفقیت خود را درچه می دانید؟
علاوه بر علاقه فردی و ویژگی های شخصیتی کارآفرین، مسلماً شرایط محیطی به ویژه خانواده و اطرافیان وی نیز اهیمت دارند. حمایت معنوی پدرم از همان دوران کودکی و استقبال ایشون از ایده هایم در پرورش اعتماد به نفس و روحیه نوآورانه بسیار مؤثر بود. اول راهنمایی که بودم و تازه انقلاب اسلامی پیروز شده بود، همسایه ها تو کوچه صف بسته بودند تا برایشان درخواست کالاهایی را که نیازداشتم بنویسم، پدرم نه تنها تو ذوقم نزد بلکه یک میز کوچکی برام گذاشت تا روی آن بنویسم. بعد از ایشون، حمایت، همراهی و پشتیبانی مادی و معنوی همسرم عامل بسیار مهمی در موفقیت من بوده است. من زنی روستایی بودم که می خواستم در رابطه با کارم به سفر هند برم، همه دچار حیرت شده بودند که چطور یک زن تنها سفر می رود، سوار هواپیما می شود و … اما شوهرم نه تنها جلو این فعالیت های من را نگرفت، بلکه این حمایت و تشویق او بود که به من انگیزه ادامه راه را می داد. واقعاً من همینجا دستان ایشون را می بوسم چرا که اگر حمایت ایشون بعد از پدرم نبود ادامه راه برایم ناممکن می شد.
درکدام حوزه ی گیاهان دارویی فعالیت دارید؟ آیا شما تاکنون اختراعی در زمینه گیاهان داروئی به ثبت رسانیده اید؟
تولید و فروش بصورت خرده و عمده، همکاری با دانشگاههای مختلف، بصورت پذیرش کارآموز و یا مشارکت نوشتن مقالات و پایاننامههای دانشجویی، توزیع،نسخهپیچی وآموزش گیاهان داروئی در کانون فرهنگی امور بانوان شهرستان مهاباد، نمایندگی فروش و توزیع در شهرهای تهران، ارومیه و شاهین دژ و همکاریهای متفاوت با بیش از ۲۸ شرکت در سطح استان، شرکت در همایشها و جشنواره های استانی، کشوری و بین المللی از عمده فعالیتهای ماست. در حال حاضر به صورت عمده و خرده، عرقیجات، صابون، کرم و شامپو تولید میکنم اما هنوز به ثبت اختراعاتم در این زمینهها اقدام نکردهام. به این دلیل که دو طرح تحقیقاتی در دست اجرا دارم تحت عنوان درمان طاسی مطلق و دیگری در رابطه با رنگدانه مو. به دلیل خشکسالی در منطقه ما، تاکنون نتوانستهام نتیجه رضایت بخشی از تحقیقاتم بدست آورم و برای ثبت اختراعاتم منتظر به ثمر رسیدن نتیجه این طرح ها هستم. به دلیل کمبود آب و نبودن خاک مناسب هنوز به انجام نرسیده است. اما با عشق و علاقه به کارم ادامه می دهم تا به نتیجه برسم.
شهرستان مهاباد از نظر گیاهان داروئی چه مزیت قابل توجهی دارد؟
تاکنون ۲۸۰ گیاه مختص مناطق اطراف سد مهاباد را شناسایی شده است. به دلیل وجود این سد همیشه این منطقه تا حدی دارای ابرهای بارشزا است و خشکسالی هیچگاه در این منطقه تأثیر ندارد. این منبع غنی از گیاهان بومی همچون گنجینهای گرانبها وجود دارد. تنوعی که در این گیاهان هست و درصد اسانس آنها با دیگر نقاط بسیار متفاوت است و به میزان زیادی قابل توجه است. جنس خاک، دما و میزان بارندگی در کیفیت این گیاهان مؤثر است و در این منطقه شرایط مناسبی از این لحاظ فراهم است. ۹۰ درصد منابع ما طبیعی است و ۱۰ درصد کشت می کنیم، اما بهره برداران ما همه آموزش دیده هستند تا در عین استفاده بهینه از آنها، باعث تخریبشان نشوند. توجه به این نکته که گیاهان بعد از میوه دهی خاصیت داروئی دارند در تمامی کلاسها و بحثهای ما و حتی در هر مجمع عمومی که تعدادی جمع میشوند مطرح میشود که ریشه این گیاهان بومی را از بین نبرند تا بعد از استفاده از میوه آن جهت استفاده داروئی نیز بهره برداری شود. آموزش بهره برداران بومی در محل کار آنها و در جاهای مختلف یکی از اهداف ماست.
از حمایت مالی کارتان بگویید؟
هیچ وقت دنبال وام نبودم و دغدغه پشتوانهی مالی نداشتم. در ابتدا کار شناسایی و جمع آوری را در ادامه کارهای قبل انجام دادم. سال اول تنها بودم و سال دوم حدود ده نفری از خانمهای روستا را همراه خود کردم. طلاهای خودم را فروختم و با اونها گاو خریدم و کم کم به آن توسعه دادم و همین گاوداری نیمه صنعتی تا همین اواخر منبع مالی کار من بود. کم کم تولیداتم را زیاد کردم و نسخه پیچیهایم را در ابتدا به دور از چشم شوهرم، چون ایشون نمیخواستم من از این بابت پولی درآورم، می فرختم. مدتی که گذشت، شرکت ثبت کردم و کارهایم را علمی کردم و تولیدات زیاد شد. تنها وامی که من تاکنون گرفتم ۱۵ میلیون تومان از صندوق مهر امام رضا بود که آن هم هدیه فرماندار محترم شهرستان مهاباد بود و بنا به درخواست خودم نبود. می تونستم ۱۰۰ میلیون بگیرم اما نمیخوام با تکیه بر وام و سرمایه یک دفعهای کار کنم؛ هیچ وقت دنبال این نبودم که ره صدساله را یک شبه طی کنم و از قدیم گفتن که: کم کم و قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا گردد.
بنظر شما پشتوانه مالی درتعریف کارآفرین کجاست؟
-کسی که تنها به پشتوانه مالی در ابتدای راه فکر می کند در واقع کار آفرین نیست. کارآفرین کسی است که ایده را به کار تبدیل کند و برای ایده اش توجیه اقتصادی داشته باشد. محور اصلی و نقطه شروع ایده ای است که شاخ و برگ بگیرد، نه اینکه پشتوانه مالی قوی داشته باشد.
چه انتظاراتی از مسئولین دارید؟
-قبل از بیان انتظار و خواستهام، لازم میدانم که از حمایتهای مختلفی که تا این زمان مسئولین به عناوین مختلف همچون واگذار کردن مجوز فعالیت و تایید فعالیت در بدو امر، دعوت در همایشها و نمایشگاهها، تقدیر و قدردانی و… تشکر کنم. اما تنها خواسته و شاید مهمترین خواسته بنده از مسئولین شهرستان مهاباد این است که جهت بومی کردن گیاهان وحشی از طریق در اختیار گذاشتن زمین و آب کافی برای فارغ اتحصیلان کشاورزی و یا کسانی که طرح هایی برای انجام دارن و ایده ای در این راستا در دست اجرا دارند،اقدام کنند و اینقدر قید و بند و شرایط دست و پا گیر را سرراه آنها قرار ندهند. کسی چون بنده اگر تقاضای زمین و آب کافی جهت کشت و آزمایش دارد هدفش اشتغال زایی، حفظ محیط زیست با حفظ و بومی کردن گیاهان وحشی را دارد و اجابت این خواسته نفعی عمومی را برای جامعه دربردارد. چندین گیاه هستند که در به دلیل برداشت بی رویه و یا شخم نامناسب زمینها، نابودی مراتع و تبدیل آنها به زمینهای کشاورزی، در معرض انقراض و نابودی هستند همچون “سعلب” و یا “گونه های بابا آدم” که در حال حاضر یافت نمی شود. من طرحهایی دارم برای زنده کردن این گیاهان در حال نابودی و همچنین بومی کردن “آویشن” و “علف هزار چشم” که یکی از اهداف مرکز تحقیقات استان نیز احیای همین گونه های مهم است. این همه علاقه مند و محصلان در حوزه گیاهان داروئی مشتاق کار هستند که با در اختیار داشتن زمین و آب کافی آرزوی پیاده کردن طرح های تحقیقاتی مفید و کاربردی را دارند. عمده ترین مشکل من زمین است. در دیدار با وزیر کار و امور اجتماعی نیز این خواسته را مطرح کردم و منتظر پاسخ آنها هستم. اگر سه هکتار زمین در اختیار من قرار بگیرد می توانم ۳۶۰ فرصت شغلی حاضر را به چندین برابر افزایش دهم.
چه پیامی برای کسانی که قصد کارآفرینی دارند، به ویژه خانمها دارید؟
مدیریت اقتصادی زن در خانواده و صرفه جویی او خود نوعی کرآفرینی است. استفاده درست از منابع در دست و درست مصرف کردن اولین قدم برای کارآفرینی و اشتغال زای است که شاید چندان به چشم نیاید. زمینه های کارآفرینی برای خانمها زیاد است همچون بازیافت زباله و یا حتی بازیافت پارچه و استفاده بهینه از آن، خیاطی، خشکبار، ترشیجات و ….
خانمها خود را دست کم نگیرند. بنظر من بزرگترین اقتصاددان دنیا میتواند یک زن باشد همچنان که میتواند مادر و همسر نمونه ای باشد. درست مصرف کردن و مدیریت اقتصادی منزل میتواند مهمترین کارآفرینی باشد که برای هر زنی ممکن است.
از وقتی که در اختیار ما گذاشتید متشکر هستیم و برایتان آرزوی موفقیت بیشتر می کنیم
-بنده نیز از شما متشکرم
کد مطلب: ۵۸۶۱۵ | تاريخ: ۱۳۹۲/۱۱/۲۰ | ساعت: ۹ : ۲۸
در حال تحقیق برای درمان طاسی مطلق هستم/ بزرگترین اقتصاددان دنیا می تواند یک زن باشد
افتخارات مهمی از جمله کارآفرین نمونه شهرستان در سال ۸۲، کارآفرین و تولید کننده نمونه گیاهان دارویی از سال ۸۳ تا ۸۷ و کارآفرین برتر ملی در بخش کشاورزی در کارنامه این بانوی مهابادی به چشم میخورد
شناسه خبر : 20187