خانه / اجتماعی / سرشماری عمومی کشاورزی در کردستان کارشناسانه نیست/ کم توجهی به توسعه کشاورزی در استان

سرشماری عمومی کشاورزی در کردستان کارشناسانه نیست/ کم توجهی به توسعه کشاورزی در استان

کارشناسان حوزه کشاورزی کردستان اساس زیربنای توسعه کردستان را کشاورزی می دانند و معتقدند در این بخش به صورت زیربنایی اقدام نشده و در طرح سرشماری کشاورزی استان از متخصصین و کارشناسان این بخش بسیار کم استفاده شده که نتیجه آن برای بهره گیری و برنامه ریزی مطلوب نخواهد بود

سنندج-کارشناسان حوزه کشاورزی کردستان اساس زیربنای توسعه کردستان را کشاورزی می دانند و معتقدند در این بخش به صورت زیربنایی اقدام نشده و در طرح سرشماری کشاورزی استان از متخصصین و کارشناسان این بخش بسیار کم استفاده شده که نتیجه آن برای بهره گیری و برنامه ریزی مطلوب نخواهد بود.
به گزارش خبرگزاری کردپرس سرشماری عمومی کشاورزی، شمارش تمام واحدهای تولید کشاورزی کشور و ثبت اطلاعات هر یک بطور جداگانه است.
واژه سرشماری در اذهان عمومی، سرشماری از جمعیت را تداعی می کند، اما مفهوم سرشماری در اینجا وسیعتر از معنای لغوی آن است. طبق تعاریف، تمام شماری هر جامعه آماری از جمله کشاورزی، سرشماری نامیده می شود.
 
ضرورت و اهمیت اجرای سرشماری عمومی کشاورزی:
 
سرشماری عمومی کشاورزی، نقش محوری و پایه ای در نظام ملی آمارهای کشاورزی هر کشوری ایفا می کند زیرا سرشماری عمومی کشاورزی منبعی بسیار مهم در زمینه تهیه داده های ساختاری و پایه ای بخش کشاورزی محسوب می شود.
روش اصلی جمع آوری آمار کشاورزی، مصاحبه مأموران آموزش دیده با بهره برداران کشاورزی است. به این منظور خانوارها، بهره برداران کشاورزی و دامپروری، شرکت های رسمی و موسسه های عمومی دارای فعالیت کشاورزی با فهرست برداری از اماکن و اظهارات معتمدین و مطلعین محلی، مورد شناسایی قرار می گیرند، سپس برای هر بهره بردار یک یا چند پرسشنامه از طریق پرسش و پاسخ، تکمیل می شود.
 
آغاز پنجمین سرشماری عمومی کشاورزی در کردستان همزمان با کشور
 
پنجمین سرشماری عمومی کشاورزی همزمان با سراسر کشور از صبح روز شنبه ۵ مهر ماه طی مراسمی با حضور مسؤلان کردستان در استان آغاز شده است.
زمان اجرای این طرح از پنجم مهر الی ۱۸ آبان به مدت ۴۰ روز کاری اعلام شده و در اجرای این طرح سرشماری در کردستان ۲۳۲ نفر به عنوان عوامل ستادی و ماموران سرشماری همکاری دارند و تعداد بهره برداران بخش کشاورزی استان کردستان ۱۱۳ هزار نفر اعلام شده و از کشاورزان هیچ مدرکی در زمان سرشماری اخذ نمی شود و روش کار براساس خود اظهاری بهره برداران است.
این آمار و اطلاعات تنها در اختیار مرکز آمار ایران قرار می گیرد و سرشماری بخش کشاورزی هر ۱۰ سال یکبار در کشور انجام می شود و این پنجمین سرشماری در کشور است.
بر اساس گزارش کردپرس جمعی از کارشناسان حوزه کشاورزی این سرشماری در کردستان را تخصصی نمی دانند  و  دلیل اصلی آنان نیز عدم بهره گیری و استفاده از مدیریت و توان و حضور کارشناسان و متخصص حوزه کشاوری و سازمان های فعال این بخش بوده است که این خبرگزاری در راستای شفاف سازی و اطلاع رسانی و همچنین فراهم کردن شرایط رفع مشکلات بر سر راه توسعه کردستان به ویژه این عرصه با تعدادی از کارشناسان کشاورزی در گزارشی کوتاه گفتگویی انجام داده که به نظر و اطلاع مخاطبان و علاقمندان قرار می گیرد و امید است زمینه ای بشود برای تعامل و همکاری بیشتر مسؤلان و کارشناسان در راستای رفع مشکلات منطقه و خدمات رسانی بهتر به مردم.
 
در طرح سرشماری عمومی کشاورزی کردستان از متخصصین این حوزه استفاده نشده است
 
دکتر حامد قادرزاده کارشناس اقتصاد کشاورزی در ارتباط با سرشماری عمومی کشاورزی طی سخنانی در گفتگو با خبرنگار ما  اظهار داشت: استان کردستان به عنوان یکی از استانهای با مزیت کشاورزی در کشور نیازمند توجه تخصصی در این بخش می باشد که ضروری بود از کارشناسان توانمند و متخصص و کارآمد حوزه کشاورزی در این سرشماری استفاده می شد.
دکتر قادرزاده افزود: سرشماری عمومی کشاورزی به عنوان یکی از ارکان اصلی برنامه ریزی بخش کشاورزی هر یک دهه یکبار و یا بعضاً هر ۵ سال یک بار در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای در حال توسعه صورت می گیرد و هدف از این سرشماری شناسایی موقعیت حاضر و امکان مقایسه بین دوره های سرشماری برای رفع مشکلات و توجه به مزایا می باشد.
وی تصریح کرد: از آنجایی که فناوری اطلاعات و میزان دسترسی کشاورزان به شیوه درست انتقال اطلاعات در مناطق روستایی کشور به ویژه استان کردستان از وضعیت مناسبی برخوردار نیست پس لازم است فناوری اطلاعات این بخش با بیشترین دقت ممکن اجرایی شود.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی با بیان اینکه یکی از مناسب ترین ابزارها جهت دسترسی به اطلاعات دقیق در بخش کشاورزی استفاده از پرسشگران کارآمد و آشنا به فعالیت های بخش کشاورزی با دانش کشاورزی حداقل در مقطع کارشناسی در سرشماری عمومی کشاورزی است اذعان داشت: البته قبل از جمع آوری اطلاعات توسط پرسشگران و کارشناسان ضروریست پرسشنامه های مربوط به این بخش توسط متخصصین گروه کشاورزی در رشته های مختلف به ویژه کارشناسان با تجربه و آشنا به عرصه آمار اقتصادی و مفاهیم کشاورزی تهیه و تدوین شود.
این استاد دانشگاه گفت: سوال اساسی که می تواند در همین ابتدا برای پیش بینی نتایج مناسب ارائه شود و مورد توجه مجریان طرح قرار گیرد این است که توزیع فراوانی پرسشگران چگونه است و آیا از کارشناسان بخش کشاورزی برای جمع آوری این اطلاعات استفاده شده است.
دکتر قادرزاده افزود: استان کردستان که حدود ۵ هزار نفر تحصیل کرده و کارشناس حوزه های مرتبط با کشاورزی را دارد چند درصد از پرسشگران این طرح را شامل شده اند چون اگر پرسشگران ویژگی های فوق الذکر یا مورد اشاره را نداشته باشند رسیدن به نتیجه مطلوب در این عرصه ممکن نخواهد بود.
وی در پایان اظهار داشت: لازم است این امر و استفاده از کارشناسان و متخصصان عرصه های مختلف برای بهره گیری مطلوب و مناسب به عنوان یک اصل مهم در کلیه سرشماری ها و آمارگیری های نمونه ای مورد توجه مجریان قرار گیرد تا بتوان با استفاده از اطلاعات و آمار دقیق معضلات و مشکلات و نقاط مثبت یک حوزه را شناسایی و برای آن راهکار مناسب ارائه داد اگر این طور نشود شاهد توسعه حوزه مربوطه نخواهیم بود.
 
سرشماری عمومی کشاورزی در کردستان بدون همکاری سازمان نظام مهندسی کشاورزی انجام می شود
 
در ادامه این گزارش رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان نیز طی سخنانی در گفتگو با خبرنگار کردپرس اظهار داشت: یکی از برنامه ها، اصول و مسائلی که برای توسعه و پیشرفت و ثمربخشی در هر حوزه و عرصه ای مدنظر و پایه قرار می گیرد داشتن آمار و اطلاعات لازم است و کسب این مهم می تواند راهکار مناسب را برای برنامه ریزی صحیح فراهم بکند.
مهندس عابد احمدی افزود: به منظور جمع آوری آمار و اطلاعات صحیح در عرصه بخش های مختلف کشاورزی سرشماری عمومی کشاورزی انجام می شود و تمام تصمیمات و برنامه ریزی های ما در این حوزه براساس این آمار شکل می گیرد.
احمدی تصریح کرد: اگر اصول و فعالیت و کار ما در این آمارگیری کارشناسانه و صحیح نباشد نتیجه مطلوب در برنامه ریزی و اقدامات مرتبط بدست نمی آید.
وی با بیان اینکه متاسفانه در گذشته فعالیت ها و اقدامات ما در برخی حوزه ها و به ویژه حوزه کشاورزی زیربنایی نبوده و بدون مطالعه اولیه و مکفی بوده است اذعان داشت: امروزه به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح شاهد کمتر توسعه یافتگی بخش کشاورزی در استان هستیم.
این کارشناس ارشد کشاورزی زراعت گفت: نمی دانم به چه میزان و چه تعداد لازم و مناسب از کارشناسان و متخصصان عرصه کشاورزی در این سرشماری در کردستان استفاده شده است و قصد ما زیر سوال بردن اقدام آنان نیست اما با سازمان نظام مهندسی کشاورزی هیچ گونه ارتباط و هماهنگی صورت نگرفته است.
احمدی در ادامه بیان داشت: هیچ پیشنهادی برای حضور کارشناسان و متخصصان سازمان نظام مهندسی کشاورزی کردستان توسط مسؤلان مرتبط جهت همکاری داده نشده است در حالی که با تعامل و همکاری می شد بهتر و مناسب تر اقدام کرد.
وی گفت: این سرشماری توسط مسؤلان به شیوه و برنامه ارائه شده خودشان صورت می گیرد اما می شد با تعامل و همکاری با ما، مراکز آموزشی و دیگر نهادها و سازمان های فعال این عرصه بهتر و کارشناسانه تر عمل کرد.
رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کردستان با بیان اینکه در این سرشماری مراحل اولیه و اقدامات کاری را شروع کرده اند اما انتظار داریم و پیشنهاد ما این است که با صبر و حوصله و با درستی و به شیوه صحیح آن را انجام بدهند چون اساس زیربنای توسعه کردستان کشاورزی است که ضروریست بیشتر به این مهم توجه شود.
وی در پایان اظهار داشت: هر روز تولیدات و فعالیت های کشاورزی در استان با کاهش مواجهه می شود که با تعامل و همکاری مسؤلان و ادارات با این سازمان و دیگر مراکز فعال بخش کشاورزی شرایط توسعه و پیشرفت آن را باید فراهم که خود سبب ارتقاء اشتغال، تامین بیشتر معیشت مردم، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و توسعه استان می شود که ضروریست تلاشمان را برای تحقق این مهم با همکاری و کار کارشناسانه تر بیشتر کنیم.
 
 
کد مطلب: ۷۱۰۰۷  |  تاريخ: ۱۳۹۳/۷/۱۰  |  ساعت: ۱۵ : ۴۲

شناسه خبر : 8357

این خبر رو هم ببینید

نگاهی به مشکلات یک هنر اقلیمی در گفت و گو با صابر محمودی، هنرمند نازک کار اهل سنندج؛ نازک کاری را به رسمیت بشناسید/حتی یک صندوق حمایتی نداریم

صابر محمودی از جمله هنرمندان اهل سنندج است که هنر نازک کاری نسل به نسل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − 9 =