به گزارش کردپرس چند روز پس از تصرف موصل به دست داعش، مسعود بارزانی در مصاحبه با بی بی سی گفت:« عراق اکنون تجزیه شده و ما نمی توانیم در این وضعت تراژیک به زندگی ادامه دهیم. ما نمی توانیم گروگان این وضعیت باشیم.وی مدتی بعد از پارلمان اقلیم کردسستان خواست برنامه ای را برای برگزاری رفراندوم به منظور تعیین سرنوشت اقلیم کردستان تصویب کند.
به گفته برخی تحلیلگران کردها توانسته اند سرزمینهای مورد مناقشه و نفت خیز را به اقلیم کردستان الحاق کنند و به نظر نمی رسد که آن را به دولت عراق پس بدهند و یکی از مشکلات اعلام استقلال جدل بر سر سرزمینهایی است که آنها تصرف کرده اند.
دیوید رومانو، نویسنده کتاب تقابل، دموکراسی و کردها در خاورمیانه می گوید: « کردها لقمه های بزرگی برداشته اند اما بسیار سخت است تصور کنیم که آنها در موقعیت بهتری قرار گیرند.»
ستیون کوک، پژوهشگر موسسه Council on Foreign Relations در مصاحبه با سایت Macleans اعلام استقلال کردهای عراق را دارای عواقب غیرمنتظره می داند. وی می گوید:« جدایی کردها از عراق مخملین و بدون خونریزی نخواهد بود و کردها نیز این را به خوبی درک کرده اند.»
دنیس ناتالی، پژوهشگر دانشگاه دفاع ملی آمریکا هم معتقد است عراقیهای غیر کرد به آسانی با جدایی کردها کنار نخواهند آمد. به خصوص این که آنها می خواهند سرزمینهای نفت خیز الحاق شده اخیر را نیز به دولت مستقل خود اضافه کنند.
وی با اشاره به حضور قومیتها و قومیتهای مختلف در سرزمینهای مورد اختلاف در کرکوک، الحاق آن به کردستان مستقل را زمینه ایجاد اختلافات جدید بر سر منابع و مرزها می داند.
ترکیه تاکنون به طور جدی مخالفتی با اعلام استقلال کردها نکرده است اما به گفته دنیس ناتالی، با استقلال کردها از عراق، آنها از دامان بغداد نجات پیدا کرده و به ترکیه متکی می شوند.
دنیس ناتالی توصیه می کند که کردها بهتر است مسئله استقلال را با بغداد و آن هم در زمانی مطرح کنند که اختلافات آنها بادولت مرکزی به کمترین حد خود رسیده باشد.
سفیر سابق عراق درآمریکا که خود را یک ملیگرا می داند علت اصلی پیش رفتن عراق به سمت تجزیه و تمایل کردها به جدایی از عراق را اشتباهات سیاستمداران عراق می داند. وی می گوید ما کشوری بنیاد کرده ایم که حتی اعراب سنی هم نمی خواهند در داخل مرزهای کنونی عراق باقی بمانند.
تاکنون آمریکا بر حفظ یکپارچگی عراق تاکید کرده است وحتی با وجود نیاز مبرم کردها به پول نفت، نگذاشت کشتی حامل نفت اقلیم کردستان در آفریقا و حتی خود آمریکا به فروش برسد. اما برخی سیاستمداران این کشور سخنانی بیان می کنند که حاکی از تغییر سیاست این کشور است.
پاتریک اسکینر افسر سابق سازمان سیا می گوید کردها بهترین متحد ما در منطقه و عراق هستند و همیشه روابط خوب سیاسی، نظامی و امنیتی باهم داشته ایم.
کد مطلب: ۶۷۹۴۲ | تاريخ: ۱۳۹۳/۵/۲۲ | ساعت: ۰ : ۵

سرنوشت «استقلال کردهای عراق» از نگاه کارشناسان سیاسی
کارشناسان سیاسی هر چند معتقدند کردها با وجود پیشرویهای داعش هنوز هم به دنبال استقلال از عراق هستند اما مشکلات جدی پیش روی رویای آنها برای تشکیل کشور مستقل در عراق وجود دارد
شناسه خبر : 18387