خانه / اجتماعی / سفره کم درآمدها خالی تر شده است/ در کردستان نظارت کافی بر خبازی ها وجود ندارد

سفره کم درآمدها خالی تر شده است/ در کردستان نظارت کافی بر خبازی ها وجود ندارد

سنندج-یکی از خبازان شهر سنندج با اشاره به اینکه درآمد نانوایی ها با توجه به افزایش قیمت آرد و هزینه حامل های انرژی، مقرون به صرفه نیست گفت: کیفیت آرد سهمیه بسیار پایین است بنابراین نان تهیه شده نیز از کیفیت پایینی برخوردار است و مردم رضایت چندانی از آن ندارند

همزمان با آغاز اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها در فروردین ۹۳ که با افزایش قیمت حامل های انرژی همراه بود،  زمزمه افزایش قیمت نان نیز به گوش می رسید تا این که بالاخره در تاریخ ۱۱ آذر ماه در کردستان و سراسر کشور افزایش ۳۰ درصدی آن محقق شد.
مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کردستان در این خصوص به خبرنگار کردپرس می گوید: افزایش قیمت نان بیشتر در راستای جبران بخشی از هزینه های مربوط به تولید خبازان بود.
جمال صالحی با اشاره به عدم افزایش دستمزد کارگران خبازی ها در دو سال اخیر اظهار می کند: از آنجا که افزایش قیمت نان یکی از مولفه های تاثیرگذار در کیفیت آن است، دولت با افزایش ۳۰ درصدی و جبران بخشی از هزینه های مربوط به خبازی ها موافقت کرد.
وی خاطرنشان می کند: افزایش قیمت ها و بالا رفتن نرخ تورم بدون تغییر در قیمت نان، سبب اعتراض انجمن صنفی کارگران خباز و اتحادیه کارگران خباز شده بود بنابراین دولت با افزایش قیمت آن موافقت کرد.
تاثیر افزایش قیمت نان بر اقشار کم درآمد جامعه
پس از افزایش قیمت نان در فاز اول هدفمندی یارانه ها که در سال ۹۱ اجرا شد مابه التفاوت آن به حساب یارانه مردم واریز شد اما دولت یازدهم ظاهرا تصمیمی برای جبران این افزایش قیمت ندارد و نمی داند که خذف یارانه نان، سفره کم درآمدها را خالی تر می کند.
یک کارشناس ارشد اقتصاد درباره تاثیر افزایش قیمت نان بر اقشار کم درآمد به کردپرس می گوید: با توجه به این که نان کالای اصلی در سبد بسیاری از خانوارهای ایرانی است و در مصرف روزانه جا دارد تاثیر مستقیم بر زندگی اقشار کم درآمد داشته و از لحاظ اقتصادی تاثیرگذار است.
شورش صادقی بیان می کند: با بالا رفتن هزینه ها و عدم تغییر در درآمد و پایین بودن آن در خانوارهای کم درآمد،فشار اقتصادی به آنها وارد می شود چرا که درآمدشان نمی تواند این افزایش را جبران کند و بر بنیان اقتصادی خانواده تاثیر می گذارد.
وی به هدفمندی یارانه ها اشاره می کند و می گوید: با توجه به این که هدف اصلی در هدفمندی یارانه ها اجرای عدالت است این عدالت چگونه جبران می شود؟ بر چه اساس و با چه حساب و کتابی افزایش ۳۰ درصدی در قیمت نان صورت گرفته در حالی که اصلا منطقی نیست
این مدرس دانشگاه معتقد است که افزایش قیمت نباید ناگهانی و به سرعت صورت گیرد چرا که سبب شوک و نارضایتی افراد شده و پس از آن می تواند معضلات اجتماعی بسیاری را به دنبال داشته باشد.
وی به تاثیر افزایش قیمت نان بر روی اقشار کم درآمد اشاره می کند و توضیح می دهد:  هزینه نان برای گروه های کم درآمد و متوسط چه در مناطق شهری و چه روستایی رقم بالایی است چرا که تولیدات داخلی برای تأمین مصرف کافی نیست و همچنین بدلیل رشد جمعیت ، شکاف بین عرضه و تقاضا عمیق تر می‌ شود.
استاد اقتصاد دانشگاه پیام نور کردستان افزایش قیمت نان را سبب کمبود در مخارج خانواده‌های کارگری و فقیر می داند و می گوید: زیاد شدن مطلوبیت نهایی پول خانواده های فقیر، آنها را مجبور به محدود کردن مصرف گوشت و غذاهای گران تر آردی می‌کند و نان یکی از ارزان ترین غذاهاست که آنها می‌توانند به راحتی تهیه کنند و بیشتر آن را مصرف کنند.
وی تاکید می کند: افزایش قیمت کالا و خدمات چه ناشی از تورم و یا خاص برخی از کالا و خدمات باشد باید اقدام به جبران آن کرد چرا که تاثیر روانی آن سبب ایجاد انتظارات تورمی می شود که این امر سبب تشدید تورم می شود که راهکار مناسب و بلند مدت این مشکل پرداخت نقدی یارانه مناسب با افزایش قیمت کالاهای اساسی است.
زهرا صادقی یکی از شهروندان سنندجی نیز در گفتگو با کردپرس، افزایش قیمت نان بدون تغییر در سطح درآمد مردم و افزایش یارانه ها را غیر منطقی می داند و می گوید: این افزایش قیمت ها برای خانواده های کم درآمد بسیار ناعادلانه است و با عدالت مورد نظر دولت منافات دارد.
افزایش قیمت نان بدون تغییر در کیفیت آن
استاندار کردستان در کارگروه آرد و نان که در تاریخ یازدهم آذر ماه برگزار شد هدف از افزایش قیمت نان را ارتقاء کیفیت و جلوگیری از ضایعات آن عنوان کرد
مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کردستان نیز می گوید: تغییرات قیمتی در کالاهای دیگر بدون تغییر در قیمت نان، سبب تاثیر در کاهش وزن چانه و نان و کیفیت آن شده بود و به همین جهت این افزایش قیمت آرد و نان در راستای ارتقاء کیفیت نان صورت گرفت.
این در حالی است که برخلاف این که افزایش کیفیت نان به عنوان یکی از دلایل افزایش قیمت آن از سوی دولت اعلام شد هیچ گونه تغییری در کیفیت نان ایجاد نشده است.
یکی از شهروندان سنندجی که برای تهیه نان به یکی از نانوایی های شهر مراجعه کرده بود با بیان این که نان جایگاه ویژه ای در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی دارد و به عنوان اصلی ترین غذای خانوارها محسوب می شود از کیفیت نان تولید شده بسیار شاکی است و به خبرنگار کردپرس می گوید:  نان در فرهنگ ما برکت سفره به شمار می رود و قداست آن تا جایی است که حتی به آن قسم می خوریم بنابراین دور ریختن آن صحیح نیست اما به دلیل کیفیت پایین آن در بسیاری مواقع ضایعات زیادی ایجاد شده  و مجبور به دور ریختن آن می شویم.
احمد صدیقی بر تولید نان با کیفیت و بدون ضایعات تاکید و بیان می کند: دولت که قیمت نان را افزایش می دهد باید برای ارتقاء کیفیت آن نیز توجه و نظارت کافی بر عملکرد خبازی ها داشته باشد در صورتی که اینگونه نبوده و هیچ گونه تغییری در کیفیت نان ایجاد نشده است.
یکی از خبازان شهر سنندج نیز درباره کیفیت نان به کردپرس می گوید: به علت عدم تغییر در کیفیت آرد سهمیه، کیفیت نان نیز نمی تواند تغییر کند.
کاوه تکمه چی درآمد نانوایی ها را با توجه به افزایش قیمت آرد و هزینه حامل های انرژی، مقرون به صرفه نمی داند و خاطرنشان می کند: کیفیت آرد سهمیه بسیار پایین است بنابراین نان تهیه شده نیز از کیفیت پایینی برخوردار است و مردم رضایت چندانی از آن ندارند.
وی معتقد است از زمان هدفمند شدن یارانه ها، درآمد نانوایی ها اصلا مقرون به صرفه نیست و کفاف مخارج را نمی دهد.
این نانوای سنندجی تصریح می کند: به علت کیفیت پایین آرد سهمیه آن را با مقداری آرد آزاد مخلوط می کنیم چرا که اگر غیر از این باشد و صرفا آرد سهمیه استفاده شود نان تهیه شده کیفیت بسیار پایین تری خواهد داشت و ضایعات آن دو چندان می شود که البته با افزایش قیمت آرد در ماه گذشته این کار نیز دیگر در توان ما نیست.
اما مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی درباره کیفیت آرد معتقد است که به علت این که آرد مشمول استاندارد اجباری است بنابراین کاملا استاندارد و مطلوب است اما برخی از خبازی ها به رنگ آرد توجه می کنند و فکر می کنند هرچه آرد روشن تر باشد بهتر است در حالی که به لحاظ تغذیه ای آرد هرچه تیره تر باشد بهتر است.
صالحی یادآوری می کند: هیچ گونه مشکلی در کیفیت آرد وجود ندارد بلکه مشکل در عمل آوری خمیر است و به علت این که خمیر به خوبی تخمیر نمی شود نان بیات می شود.
نان قدیمی ترین غذای بشر محسوب می شود و در سفره خانوارها از جایگاه خاصی برخوردار  است. سهم نان در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی اهمیت زیادی دارد، چرا که اکثر افراد کشور بیشترین انرژی روزانه خود را از این کالا تامین می کنند. حال با توجه به اهمیت این کالا ضروری است که دولت تمام سعی و تلاش خود را در جهت  تهیه و تولید آسان آن و جبران افزایش قیمت آن به کار برد تا مردم به ویژه قشرهای کم درآمد جامعه که در تامین نیازهای خود به شدت به این گونه اقلام وابسته هستند آسیبی نبینند.
 
گزارش از زیبا هوشمند
 
کد مطلب: ۷۶۸۲۴  |  تاريخ: ۱۳۹۳/۱۰/۱۸  |  ساعت: ۷ : ۱۶

شناسه خبر : 8121

این خبر رو هم ببینید

نقش موثر زنان در هشت سال دفاع مقدس/ کامران کرمی

چکیده: تاریخ‌ معاصر ایران ‌شاهد گویایی ‌بر حضور همه‌جانبه ‌و فعالانه ‌زنان ‌مسلمان ‌ایرانی ‌در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + بیست =