با تشدید فعالیت گروههای شبه نظامی داعش در عراق برنامه جذب وافزایش گردشگرخارجی به کردستان عراق در سال ۲۰۱۴ که پایتخت گردشگری کشورهای عرب نامیده شده بود، با شکست مواجه شد.
به گزارش رویترزهرچند هنوز هم بیلبوردهای تبلیغاتی به مردم و گردشگران خارجی برای ورود به اربیل خوشامد میگویند اما سال گذشته این شهر بیش از گردشگران به صدها بی خانمان خوشامد گفت که براثر فعالیت گروههای شبه نظامی داعش روانه کردستان شدند.
شهر اربیل که درسال ۲۰۱۴ به عنوان شهر یا پایتخت گردشگری کشورهای عرب انتخاب شده بود، میتوانست با بهره گیری از حمایت دیگر کشورهای عربی شاهد رونق گسترده کسب و کار و تجارت و گردشگری باشد اما این طرح باوجود تبلیغات وامیدهای گسترده به شکست کامل انجامید.
انتخاب یک شهر کرد به پایتختی گردشگری عرب، به رغم رقابت تنگاتنگ و شهرت شهرهای شاخصی چون قاهره، بیروت ، شارجه و ریاض در قلب کشورهای عربی، صورت گرفت و شهر غیر عرب” اربیل” به عنوان “پایتخت گردشگری جهان عرب” در سال ۲۰۱۴ برگزیده شد.
” احمد کرم” مدیر اتحادیه رستوران داران درکردستان عراق میگوید:«من حتی نمیتوانم درباره شدت پایین آمدن تعداد گردشگران صحبت کنم. همه چیز گویی یک شبه با تشدید ناآرامیها درعراق، از هم پاشیده شده است.»
این درحالی است که بخش رو به رشد و ۱ میلیارد دلاری گردشگری در کردستان عراق درسال ۲۰۱۳ با توسعه نفوذ نیروهای تروریست در شمال و غرب بغذاد و حرکت به سوی کردستان، درسال ۲۰۱۴تقریبا به نصف کاهش یافت.
این طرح گردشگری که شامل ایجاد یک باغ وحش جدید و نیز احیا و مرمت دژ تازه ثبت شده اربیل در فهرست میراث یونسکو و دیگر پروژههای بلند پروازانه دیگر دراین منطقه کاملا متوقف شده است.
درسالهای اخیر کردستان توانسته بود مقصد گردشگری تعطیلات برای عربها و نیز مردم عراق شود و نیز برخی گردشگران ماجراجوی خارجی را نیز بخود جلب کند. همچنین شاهد احداث چندین پروژه حمل و نقل و هتل سازی بود. اما هتل ها اکنون همانند سایتهای باستان شناسی بسته و تعطیل شده است . اما توقف سیستم حمل و نقل و انتشار اخبار انفجاردر کردستان تصویر این منطقه را نیز بشدت مخدوش کرد.
به گفته کرم با اشاره به بیش از ۹۰۰ هزار انسان بی خانمان که از ترس آشوبهای منطقه ای در عراق به کردستان پناهنده شدند، به جای این که پذیرای گردشگران باشیم، پذیرای هزاران بی خانمان شدیم.
اقلیم خودمختار کردستان عراق درسال گذشته شاهد افزایش و گسترش خشونتهایی بود که قبلا عراق را از هم گسیخته بود اما نیروهای نظامی کرد در شمال عراق واین استان خودمختار توانسته بوداین استان را به امنترین نقطه عراق مبدل کند.
کرم میگوید از ۱۰ ژوئن ۲۰۱۴ به این سو دیگر نمیتوانیم بگوییم که پایتخت گردشگری بوده ایم، گردشگری نابود شد.
این گزارش یادآور شده است که هرچند که کردستان عراق همچنان منطقه امنی درتمام دوران بحران و درکشور بحران زده عراق بوده و هست اما اکنون شرایط برای آژانسهای گردشگری وهتلداری و نیز شرکت های بیمه در کردستان عراق بشدت نگران کننده شدهاست.
کرم میگوید:«با حذف ویزا برای گردشگران اروپایی شرایط خیلی خوبی فراهم شده بود اما اکنون همه نگران هستند. من نیز ناگزیرم به بازارهای اروپا سفر کنم تا بتوانم به بازار گردشگری کردستان عراق در میان شرکتهای اروپایی اطمینان بدهم. من حتی حاضرم با هزینه خود آنان را به کردستان بیاورم تا با چشم خود مشاهده کنند که شرایط امن است.»
پیش از این عنوان پایتخت گردشگری جهان عرب در سال ۲۰۱۲ به مسقط پایتخت عمان و در سال ۲۰۱۳ به بغداد پایتخت عراق اعطا شده بود. پایتخت گردشگری عرب در سال ۲۰۱۵ شارجه درامارات است.

شکست اقلیم کردستان عراق در برنامه پایتختی گردشگری عرب
سال ۲۰۱۴ کردستان عراق که به نام پایتخت گردشگری عرب قرار بود شاهد رشد گردشگری باشد،بجای گردشگران، پناهگاه هزاران بی خانمان شد.
شناسه خبر : 8005