خانه / سیاسی / عضو کمیته‌ی ریاست شورای میهنی کُردهای سوریه: سوریه‌ی فدرال، گزینه‌ی مطلوب کردها است

عضو کمیته‌ی ریاست شورای میهنی کُردهای سوریه: سوریه‌ی فدرال، گزینه‌ی مطلوب کردها است

برای جلوگیری از برخی مشکلات و اختلافات، نامه ای به ائتلاف مخالفین سوری در استانبول نوشته ایم و انتظار داریم که در مذاکرات آتی، به مطالبات و پیشنهادهای هیات کُردی و به تصمیمات ژنو ۱ بها داده شود و گفتگوها در نهایت جدیت ادامه پیدا کند

برای جلوگیری از برخی مشکلات و اختلافات، نامه ای به ائتلاف مخالفین سوری در استانبول نوشته ایم و انتظار داریم که در مذاکرات آتی، به مطالبات و پیشنهادهای هیات کُردی و به تصمیمات ژنو ۱ بها داده شود و گفتگوها در نهایت جدیت ادامه پیدا کند.
فیصل یوسف، رییس سابق و عضو کنونی کمیته ی ریاست شورای میهنی کُردهای سوریه است. شورای میهنی نهاد مشترک ۱۶ حزب کُرد سوری نزدیک به بارزانی است که در شهر کُردنشین قامیشلوی سوریه به منظور بررسی نتایج و دستاوردهای هیات اعزامی این شورا به ژنو ۲ و دیگر مسائل مرتبط با مناطق شمال سوریه تشکیل جلسه داد. فیصل یوسف در گفتگو با کردپرس از این نشست و تصمیمات جدید شورای میهنی صحبت کرد.
 
لطفاً در آغاز این مصاحبه درباره ی محورهای نشست شورای میهنی در قامیشلو برایمان صحبت کنید. مهم ترین اولویت های این نشست چه بود؟
– فیصل یوسف: ما در نشست خود، هم در مورد مسائل سیاسی مرتبط با کُردهای سوری صحبت کردیم و هم این که ناچار شدیم در مورد برخی مسائل تصمیم گیری کنیم. موضوع ژنو ۲ و دستاوردهای هیات پنج نفره ی ما در این نشست به تفصیل مورد بررسی قرار گرفت و در مورد نگرش و رویکرد سیاسی شورای میهنی صحبت کردیم و بر این موضوع تاکید شد که لازم است در جلسات آتی ائتلاف مخالفین سوری در استانبول، رفقای ما نقش بیشتری داشته باشند. می دانید که ما پیشتر با ائتلاف مخالفین، در مورد مطالبات کُردها به توافقاتی دست پیدا کرده بودیم و درباره ی میزان پایبندی ائتلاف به درخواست های کُردها صحبت کردیم. همچنین بر این موضوع تاکید شد که دوستان ما در روابط دیپلماتیک خود با کشورهای بانی ژنو و به ویژه آمریکا و روسیه تلاش کنند تا در مورد مطالبات کُردهای سوری توضیحات لازم را ارائه دهند و طوری عمل کنند که درک روشنی از مواضع، دیدگاه ها و توقعات ما، نزد بانیان ژنو به وجود بیاید.
همچنین در مورد سوریه ی آینده نیز جمع بندی ها و تحلیل هایی ارائه شد و ما لازم می دانیم که در روابط خود با همه ی احزاب و کشورها، بر این موضوع تاکید کنیم که لازم است کُردها در نظام آینده ی سوریه صاحب جایگاه و موقعیت شایسته ی خود باشند.
 
آیا در نشست شورای میهنی در مورد اعلان خودگردانی کُردی در سه منطقه عفرین، کوبانی و جزیره هم صحبت کردید؟
– فیصل یوسف: بله. در این مورد نیز به تفصیل گفتگو کردیم. ما در خصوص این مساله یک موضع روشن و آشکار داریم و بر این باوریم که احزاب کُردی حق ندارند به صورت خودسرانه و بدون رایزنی با احزاب و گروههای دیگر، دست به اقداماتی بزنند که همه ی مسائل سیاسی کُردهای سوری را تحت تاثیر قرار دهد.
 
ظاهراً دو تن از افرادی که در خودگردانی جزیره به مرکزیت قامیشلو دارای پست و مقام هستند، از اعضای شورای شما هستند. آیا با آنان در این مورد صحبت کردید؟
– فیصل یوسف: این دو دوست، یعنی اکرم حسو و صالح گدو از اعضای شورای میهنی بودند که کاک اکرم به عنوان نخست وزیر و صالح گدو هم به عنوان وزیر امور خارجه ی جزیره پست گرفته اند.
این اقدام آنها بدون رایزنی و اطلاع شورای میهنی بود و به همین خاطر تصمیم گرفتیم به عضویت احزاب آنها در شورا پایان دهیم.
 
آیا اختلاف نظر شما با این دو نفر صرفاً به خاطر پیوستن آنان به خودگردانی کُردی بود یا سابقاً نیز در مورد سایر تصمیمات شورای میهنی دارای اختلاف نظر بودید؟
– فیصل یوسف: این اقدام ما به معنی این نیست که بخواهیم مثلاً ضدیت و مخالفت خود را با خودگردانی نشان دهیم. بلکه دغدغه ی ما این است که همه ی احزابی که در شورای میهنی عضویت دارند باید دست کم در مورد مسائل استراتژیک ، با شورا هماهنگ و همراه باشند. چگونه ممکن است که شما در مورد چنین مساله ی حساس و مهمی به تنهایی تصمیم بگیرید و باز هم پایبند به اصل شورا باشید؟ احزاب عضو این شورا تصمیم گرفته اند در مسیر منافع و مصالح کُردی در کنار هم باشند و انتظار می رود در مسائل استراتژیک دارای وحدت نظر باشند.
 
پیشتر اخباری در مورد احتمال تغییر رییس شورای میهنی منتشر شده بود. آیا در این مورد صحبت شد؟
– فیصل یوسف: بله. قرار بود رییس شورای میهنی تغییر کند. اما از آن جایی که جلسه ی ما چندین ساعت طول کشید، نتوانستیم تکلیف این موضوع را روشن کنیم و در جلسه ی بعدی در این مورد تصمیم گیری می شود و فعلاً همچنان طاهر صفوک، رییس شورای میهنی است.
 
آیا شورای میهنی کنگره ی خود را به زودی برگزار می کند؟
– فیصل یوسف: مساله ی برگزاری کنگره برای ما اهمیت ویژه ای دارد و لازم است هر چه زودتر کنگره را برگزار کنیم. فقط فعلاً ما مشکل مهمی به نام ناامنی مسیرهای مواصلاتی داریم و از آن جایی که رفقای ما و اعضای کنگره نمی توانند از راه های دوری همچون عفرین، کوبانی و دیگر شهرها به راحتی به قامیشلو بیایند، فعلاً نتوانسته ایم کنگره خود را برگزار کنیم.
 
شما هیات پنج نفره ای از اعضای شورای خود را به عنوان نمایندگان شورای میهنی کُردهای سوری همراه با ائتلاف مخالفین به ژنو ۲ اعزام کردید. آیا آنان در بازگشت از ژنو توانستند به قامیشلو بیایند و نتایج و تحلیل های خود در مورد دستاورد کُردها در ژنو ۲ را با شما در میان بگذارند؟
– فیصل یوسف: آنان از سویس به اقلیم کردستان عراق رفتند و هم اکنون در اربیل به سر می برند. هم به شیوه ی شفاهی و تلفنی و هم به صورت مکتوب اطلاعات و تحلیل های کلی خود را با ما در میان نهادند و در جریان همه ی گفتگوها و رویدادها هستیم. ما از دوستان خود خواسته ایم که از این به بعد گزارش فعالیت های دیپلماتیک خود را به صورت روزانه برای ما ارسال کنند. در مورد روند کلی فعالیت های آنها و انتظارات خود از این دوستان، برایشان نامه ای ارسال کرده ایم و در مورد برخی مسائل نظرات خود را با آنها در میان گذاشته ایم.
 
تا چه اندازه از نتایج حضور این هیات در ژنو ۲ راضی هستید؟
– فیصل یوسف: قاعدتاً انتقاداتی داریم و معتقدیم که دوستان ما باید روز به روز بیشتر تلاش کنند. اما در کل مشکل خاصی وجود ندارد و از این هیات حمایت می کنیم و در عین حال بدون تعارف از آنها خواسته ایم تا از هر گونه اقدام و تصمیم خودسرانه ای پرهیز کنند.
 
آیا این هیات در دور بعدی مذاکرات ژنو هم حضور پیدا می کند؟ شما برنامه ی خاصی برای مذاکرات بعدی دارید؟
– فیصل یوسف: ما از ادامه ی مذاکرات ژنو حمایت می کنیم و معتقدیم که باید به گفتگوها ادامه داد. برای جلوگیری از برخی مشکلات و اختلافات، نامه ای به ائتلاف مخالفین سوری در استانبول نوشته ایم و انتظار داریم که در مذاکرات آتی، هم به مطالبات و پیشنهادهای هیات کُردی و هم به تصمیمات ژنو ۱ بها داده شود و گفتگوها در نهایت جدیت ادامه پیدا کند.
جربا در سخنرانی خود در افتتاحیه ی ژنو ۲ نامی از کُردها به میان نیاورد، اما بعدها این اقدام را جبران کرد و به ضرورت توجه به خواسته های کُردها نیز اشاره کرد.
شورای میهنی تاکنون به طور رسمی و شفاف در مورد اعلام خودگردانی سه منطقه ی کُردنشین، مواضع خود را اعلام نکرده است. آیا نمی خواهید دیدگاه های شورای میهنی در خصوص این موضوع را با ما در میان بگذارید؟
– فیصل یوسف: ما به عنوان شورای میهنی کُردهای سوری به دنبال فدرالیسم هستیم و معتقدیم که راهکارهای کُردهای سوری مبنی بر اصل وحدت جغرافیایی و وحدت سیاسی باشند. ما در مورد شیوه ی اداره ی مناطق کُردنشین، دیدگاه هایی داریم و تصمیم گرفته ایم که هم در کنگره ی خود و هم در دیدار و گفتگو با شورای مردم غرب (نزدیک به پ.ک.ک) در این مورد به تفصیل صحبت کنیم.
یک نکته ی مهم دیگر که باید به آن اشاره کنم این است که هم در عفرین و هم در قامیشلو صدها افسر و کارمند دولت بشار اسد در حال فعالیت هستند و چنین نیست که شهرهای کُردنشین کاملاً از دولت اسد پاک شده باشد. من الان در قامیشلو هستم و همه ی ادارات دولتی و امور اجرایی در دست دولت اسد است و در چنین شرایطی، چگونه می توان دم از خودگردانی زد؟
ما لازم می دانیم که همه ی احزاب کُرد سوری به طور مداوم در حال گفتگو و ارتباط باشیم و انتظار داریم که دوستان دیگر ما نیز از هیات اعزامی به ژنو حمایت کنند و مطالبات ما پیگیری شود.
 
چندی پیش و در مذاکرات شش روزه ی اربیل، انتظار می رفت که هیات عالی کُردهای سوری (DBK) که تنها نهاد مشترک همه ی احزاب کُرد سوری (هر دو طیف بارزانی و اوجالان) است، یک بار دیگر شروع به فعالیت کند. اما چنین چیزی روی نداد. به نظر شما این نهاد مشترک کاملاً از میان رفته است یا امیدوارید که یک بار دیگر فعال شود؟
– فیصل یوسف: موضوع فعالیت هیات عالی، تنها یکی از چند توافق مهم معاهده ی ۲۰۱۲ اربیل است. ما در برابر هم متعهد شده بودیم که در مورد اداره ی مناطق کُردنشین سوریه، دیدگاه و رویکرد واحد و مشترک داشته باشیم. ما امیدواریم آن توافقات مهم همچنان نزد هر دو طیف اهمیت داشته باشد. ما این موارد را فراموش نکرده ایم و همچنان معتقدیم که باید دارای وحدت نظر داشته باشیم. من معتقدم که معاهده ی اربیل برای ما نمادی از وحدت کُردهای سوری است و امیدواریم با همفکری دوستانمان در حزب اتحاد دموکراتیک، شاهد فعال سازی مجدد این نهاد مشترک باشیم.
 گفتگو و ترجمه: خبرگزاری کردپرس

شناسه خبر : 19525

این خبر رو هم ببینید

بلومبرگ: سرکردۀ جدید داعش در استانبول دستگیر شد

روزنامۀ بلومبرگ از قول مقامات ترکیه مدعی شد، سرکردۀ جدید داعش در استانبول توسط پلیس …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 4 =