مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق در مصاحبه با سکای نیوز عربی هدف از خواسته خود برای تغییر سیستم فدرالی به کنفدرالی را رسیدن به استقلال سیاسی، اقتصادی و تصمیم گیری اقلیم کردستان می داند.بارزانی با این که می گوید زمان اعلام دولت مستقل کردی نزدیک شده اما به زمان خاصی برای اعلام آن اشاره نمی کند. مشروح بخش اول این مصاحبه در ذیل آمده است:
* همه امروز این مصاحبه را می بینند، همیشه این پرسش مطرح می شود که آیا رؤیای کُردها برای استقلال و داشتن دولتی مستقل به واقعیت نزدیک شده یا خیر؟
– بارزانی: داشتن دولت مستقل کُردی حق طبیعی کُردها است همانگونه که هر ملت و قومی دارای این حق هستند. اما من مجدداً تکرار می کنم که این هدف با خشونت محقق نمی شود بلکه تحقق آن ضامن یافتن راهحل هایی مسالمتآمیز و دموکراتیک است. تحقق این امر مستلزم زمان است و در حال حاضر نیز باید وضعیت کنونی خود را بسنجیم. کُردها باید به دستاوردها و اهدافی که به دنبال آن هستند بیاندیشند و به برخی از حقوق خود که در پی آن هستند و در هر بخش از کردستان بر اساس ویژگی های آن از طریق مسالمتآمیز و دموکراتیک آن را به دست بیاورند. اما استقلال کردستان حق طبیعی کُردها است و باید بالاخره محقق شود. اما زمان دقیق آن را نمی دانم.
* آیا معتقدید در شرایط کنونی وضعیت برای تحقق این امر مناسب تر است؟
– بارزانی: بدون شک وضعیت کنونی وضعیتی جدید و بسیار متفاوتتر از گذشته است. فرصت مناسب و بزرگی برای تحقق بسیاری از اهداف کُردها فراهم و بسیاری از اهداف و آرزوهای آنها نیز محقق شده است. قبلاً وجود کُردها انکار می شد اما اکنون صحبت از حل مسالمتآمیز مسئله کُرد در اغلب نقاط در میان است و این خود پیشرفت و پیروزی بزرگی برای کُردها به شمار می رود.
* آیا اینکه اقلیم کردستان عراق توانسته به این نقطهای که شاهد آن هستیم برسد دستاورد بزرگی برای کُردها به شمار می رود؟ یا اینکه وضعیت کشورهای عربی و منطقهای عامل این وضعیت هستند؟
– بارزانی: عوامل بسیاری در تحقق اهداف کردها مؤثر بوده است. کُردها به خوبی از نحوه عملکرد خود آگاه بودند و به همه فهماندند که آنها به عنوان عاملی برای ثبات هستند نه تهدید. در کشورهای عربی نیز بدون شک احزاب و شخصیتهای زیادی بودهاند که درک مثبتی در مقابل مسئله کُردها داشتهاند.
* وضعیت اقلیم کردستان عراق از وضعیت کُردهای ایران، ترکیه و سوریه بهتر است، این وضعیت در مقایسه با یکدیگر را چگونه ارزیابی میکنید. وضعیت کدامیک بهتر و کدام یک بدتر است؟
– بارزانی: کُردها در عراق قربانیان زیادی دادهاند. از کشتارهای دستهجمعی کُردها و استفاده از سلاح شیمیایی گرفته تا انفال کردن آنها که در جریان آن ۱۸۲هزار شهید برجای ماند. همه اینها سوای از کشتار جمعی بارزانیها و کُردهای فیلی است و بهایی که کُردهای عراق با دادن قربانی برای دستاوردهای کنونی داده اند بسیار بیشتر است.
بله در بخشهای دیگر کردستان نیز شاهد دستاوردهای خوبی هستیم و مسئله کُرد پیشرفت زیادی به خود دیده است. رنج و زحمت کُردهای سوریه از دیگر شهروندان سوری در هر بخش و منطقه آن بیشتر است.
* آیا معتقدید وضعیت کُردهای سوریه از وضعیت کُردهای ایران بدتر است؟
– بارزانی: واقعیت امر این است که نه در سوریه، ایران و نه ترکیه به حقوق و وجود کُردها اهمیت زیادی داده نمیشود. من نمیتوانم در مورد ایران و سوریه صحبت کنم اما خوب شاهد پیشرفتهایی هم بودهایم. وضعیت کردها به مرحلهای نرسیده که بگوییم دیگر هیچ مشکلی باقی نمانده و به راهحل قطعی رسیدهایم.
* آیا می شود گفت که در منطقه سایکس پیکوی دیگری در راه است؟
– بارزانی: من معتقدم بله. اما باید این امر با رفع اشتباهات قرارداد سایکس -پیکو و بازگرداندن اوضاع به وضعیت عادی همراه باشد. قرارداد سایکسپیکو به طور غیرقانونی و غیرطبیعی منطقه را بدون توجه به خواست مردم منطقه تقسیم کرد و در حال حاضر نیز شرایط مناسبی برای دوباره سازمان یافتن منطقه وجود دارد.
(سایکس پیکو)یی که منطقه ای را که زمانی تقسیم کرده، دوباره تقسیم کند ؟
– بارزانی: خیر. من می گویم (اشکالات منطقه ای را که) تقسیم شده را درست کند.
*آیا(این سایکس- پیکو) هویت های ملی و طائفی را باز می گرداند ؟
بارزانی- ناکارآمدی این مسئله که به دنبال (قرارداد) سایکس-پیکو کشورهایی تاسیس و چندین ملیت به زور در کنار هم قرارداده شدند، کاملا به اثبات رسیده است.به همین دلیل باید منطقه بر اساس اتحاد خود خواسته از نو پایه ریزی شود نه با تحمیل شیوه ای معین بر هرکدام از طرفها.
* امروز در خاورمیانه از محدوده کوچکتری صحبت می کنیم که نمیدانم ما را به کدام سمت میبرد، بارزانی چگونه میتواند دیگران را قانع کند که تقسیم شدن امری طبیعی است در حالی که میگوییم قدرت در اتحاد است؟
– بارزانی: بله، اما اتحاد و یکپارچگی با خواست و اراده نه به شیوهای از قبل تعیین شده. به عنوان مثال اگر به اتحادیه اروپا نگاه کنید هیچ سیستم تعیین شدهای بر هیچ کدام از کشورهای اروپایی تحمیل نشده بلکه آن چیزی که وجود دارد توافق است نه تحمیل. و اتحاد، توازن و عدالت در حقوق وجود دارد. اما در منطقه خودمان محدوده سیاسی به زور تشکیل شده و اگر هم در حال حاضر در عراق، سوریه و هر نقطه دیگر اتحاد مطابق و خواست اراده مردم باشد آن زمان است که این تجربه با موفقیت همراه میشود و آینده ای روشن در انتظار منطقه خواهد بود و هیچ مشکلی هم به وجود نمیآید. اما وقتی حزبی مشخص خود را به دیگران تحمیل کند و همه نهادهای دولتی را به انحصار خود دربیاورد و بخواهد همه را زیردست خود کرده و خواست و اراده خود را به آنان تحمیل کند مطمئناً موفق نخواهد بود و با شکست مواجه میشود تجارب گذشته این مسئله را ثابت کردهاند.
* بارزانی از میان استقلال و اتحاد فدرالی کدام را انتخاب میکند؟
– بارزانی: در صورتی که پایبندی و رعایت قوانین وشیوه فدرالی محقق شود، ما با روش فدرالی که پیشتر هم با دولت مرکزی عراق بر سر آن به توافق رسیده ایم موافقیم اما خلاف این را قبول نداریم.
* شما میگویید بهترین چیز برای ما اتحادی است که در آن همه حقوق ما را به رسمیت بشناسند؟
– بارزانی: من می گویم دیگر در عراق وقت آن رسیده که به سوی اجرای نظام کنفدرالی گام برداریم.
* سیستم کنفدرالی چه چیز متفاوتی خواهد داشت؟
– بارزانی: بدون شک تفاوتهای زیادی دارد اما عراق در قالب یک کشور باقی خواهد ماند.
* در این صورت سیاست خارجه، دفاع و مالی شما مستقل میشود این طور نیست؟ آیا شما در پی این هستید؟
– بارزانی: بگذارید صراحتاً بگویم، بعد از این همه قربانی که قوم کُرد فداء کرده است دیگر امکان ندارد که کُردها قبول کنند سرنوشت خود را به دست هیچ کشوری بویژه ما کُردها در عراق بسپارد. بگذارید همه در شیوه مدرن فدرالی یا کنفدرالی با یکدیگر شریک باشیم اما مسئله حائز اهمیت این است که باید ما قدرت تصمیمگیری داشته باشیم و نباید بغداد تصمیمگیرنده باشد.
* آیا شیوه حاکمیت فدرالی امروز مورد قبول شما است؟
– اگر مورد قبول نبود که قانون اساسی را نمیپذیرفتیم اما در حال حاضر آن چیزی که با آن مواجه هستیم روشی نیست که بر سر آن به توافق رسیده بودیم. سیستمی که در حال حاضر وجود دارد فدرالی نیست بلکه در اختیار قرارگرفتن نهادهای حکومتی، انحصار قدرت است و فدرالیسم کنارگذشته شده و کسی به اصول آن عمل نمیکند.
* بغداد و آن چیزی که شما حکمرانان بغداد مینامید شما را به نقض سیستم متهم میکنند. به این معنی که شما مانع از ورود ارتش عراق به اقلیم کردستان میشوید. دارای ارتش مستقل هستید و بدون رجوع به مرکز واجازه دولت مرکزی قراردادهای نفتی منعقد کرده و درآمدهای حاصل را نیز برای خود برمیدارید؟
– بارزانی: ما در اقلیم کردستان عراق نیازی به ارتش عراق نداریم، ارتش عراق برای چه به ا قلیم کردستان بیاید؟ نیروهای پیشمرگ بخشی از سیستم دفاعی عراق است که به نام محافظان اقلیم کردستان عراق شناخته شدهاند و وظیفه حفظ امنیت اقلیم کردستان بر عهده آنها است. علیرغم اینکه دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان عراق بر اساس این روش با یکدیگر به توافق رسیدهاند اما این شیوه را رد میکنند. اگر خطری اقلیم کردستان را تهدید کرد، در صورت ما هیچ مشکلی با این مسئله نداریم و ارتش عراق میتواند برای یاری ما به اقلیم کردستان بیاید.
اما ارتش عراق که نتوانست شهری مانند فلوجه را کنترل کند چه چیزی در اقلیم کردستان دارد و برای چه میخواهد به اقلیم بیاید. مسئله نفت و گاز هم در قانون اساسی صراحتاً به آن اشاره شده است که متعلق به همه مردم عراق است و درآمدهای حاصل از آن نیز سهم همه شهروندان عراقی است و ما هیچ مشکلی با این ماده نداریم. در سال ۲۰۰۷ بر سر لایحه قانونی درباره نفت و گاز به توافق رسیدیم. این قانون متممی دارد و در آن تأکید شده است که اگر این قانون تا ۲۰۰۷ به اجراء درنیامد آن گاه هر جریانی این حق را دارد با هر شرکتی که مایل باشد قرارداد امضاء شود و تا زمانی که بر سر این قانون توافق نشده است این حق محفوظ است. صحبت از قانون نفت و گاز می شود اما کدام قانون؟ هیچ قانون نفت و گازی در عراق وجود خارجی ندارد. ما به قانون اساسی تکیه کردهایم و قانون اساسی این حق را به ما میدهد و ما از قانون تعدی نکردهایم و هر اقدامی که انجام دادهایم بر اساس قانون اساسی بوده است.
* مسعود بارزانی میگوید دیگر دوران فدرالیسم به سر آمده و امروز ما خواهان کنفدرالیسم هستیم؟
– بارزانی: زمانی که میگویم کنفدرالی منظورم امروز یا فردا نیست بلکه حرف من این است که پیشبرد روابط اقلیم کردستان عراق و دولت مرکزی عراق که آن را امری بسیار ضروری میدانم با روش کنونی دیگر سودی ندارد. دولت مرکزی عراق با توجه به میل و اراده خود به تحلیل قانون میپردازد و ما نیز تفسیر مختص به خودمان را از قانون اساسی داریم. اختلافات میان اربیل و بغداد همچنان ادامه دارد و نمیشود به این وضعیت ادامه داد، بدون شک بهترین راهحل این است که به سیستم کنفدرالیسم رجوع کنیم تا دو طرف حقوق خود را بدانند و البته من بخشی از این اختلافات را طبیعی میدانم. با احترام به همه اقوام دیگر در عراق باید بگویم همه باید بدانند که بعد از جنگ جهانی اول عراق از دو قوم اصلی تشکیل شده است. حال که اینگونه است اگر مشارکت ما به طور واقعی نباشد به کمتر از آن هم راضی نمیشویم و بدون شک این مسئله نیز بسیار جدی است و آن را به پارلمان ارائه میکنیم و این احتمال هم میرود که آن را به رفراندوم بگذاریم و بدون شک مسئله ای جدی است و با هدف تبلیغات انتخاباتی این حرفها را نمیزنیم بلکه حقوق طبیعی کُردها است و باید محقق شود.
* آیا پیشبینی میکنید که پروژه شما رأی اکثریت مردم و احزاب را به دنبال دارد و آیا احزاب و دیگر جریانها با آن موافق هستند و به آن رأی میدهند و آیا احزاب دیگر نظر مثبتی در مورد آن دارند؟
– بارزانی: ممکن است افرادی پیدا بشوند که زیاد با آن موافق نباشد اما بدون شک اگر رفراندوم برگزار کنیم این تصمیم با استقبال ۹۰درصدی روبرو خواهد شد.
* جناب بارزانی تا چه اندازه عراق احتمال دارد یکپارچه باقی بماند؟
بارزانی: عراق در حال حاضر از هم پاشیده و تقسیم شده است و واقعیت امر این است که اسناد موجود نشان میدهد که دولت مرکزی هیچ کنترلی بر مناطق غربی کشور خود ندارد. اقلیم کردستان عراق دارای وضعیت خاصی است در بسیاری از دیگر استانها نیز دولت مرکزی عراق هیچ کنترلی ندارد و دولت نتوانسته وضعیت کشور را به کنترل خود دربیاورد و به هیچ وجه در اوضاع کنونی دولت عراق به عنوان دولت توافقی محسوب نمی شود.
* احتمال تبدیل اقلیم کردستان عراق به دولت مستقل تا چه اندازه است؟
– بارزانی: شک ندارم که دولت مستقل کردی در راه است.
* در مرزهای اقلیم کردستان عراق یا فراتر از آن؟
– بارزانی: تحقق دولت کردی در اقلیم کردستان عراق به واقعیت نزدیکتر است.
* به این علت که گستره نفوذتان فراتر از مرزهای عراق نمیرود ؟
– بعد از تقسیم اقلیم کردستان عراق هر منطقهای دارای ویژگیهای خاص خود شد. بخشهای دیگر اقلیم کردستان دارای حزب و جریانهای سیاسی مستقل است و خود آنها در مورد سرنوشت خود تصمیمگیری میکنند اما بدون شک هرگاه شرایط برای اعلام استقلال فراهم باشد با آنها نیز مشورت میشود.
* کی آن زمان فرامیرسد؟
– بارزانی: بگذارید منتظر اعلام نتایج انتخابات باشیم.
* آیا به نظر شما اتفاقات عجیب و غیرمنتظره پیش میآید؟
– بارزانی: من نمیدانم اما فعلاً منتظر میمانیم و تصمیمگیری در این مورد را به بعد موکول میکنیم.
* شما خواستار برقراری سیستم کنفدرالی هستند و نظر زمامداران بغداد در این باره چیست؟
– بارزانی: هیچ کسی نمیتواند در اعلام استقلال پیشروی ما مانعتراشی کند این حق طبیعی کُردهاست اما ما میخواهیم این امر از طریق دیالوگ صورت بگیرد نمیخواهیم با اختلافات و جنگ و خونریزی این مسئله محقق شود. نمیخواهیم مجدداً شاهد تکرار گذشته باشیم و این این امر نزد ما پذیرفتنی نیست که به دیده تهمت به کُردها نگاه شود که گویی این حق ما نیست. خیر استقلال حق طبیعی کُردها است اما از طریق دیالوگ و گفتگو. بارها این مسئله را تکرار کردهام که این حق طبیعی کُردها است و کسی اجازه انکار آن را ندارد.
* به شما می گویند فرمانروایان کوهستان؟
– بارزانی: ما فرمانروا نیستیم بلکه فرزندان کوههایی هستیم که از ما محافظت کرد. کوههایی که امروز به آن توهین میکنند زمانی از آنها محافظت می کرد، من میگویم ما فرزندان این کوهستانها با افتخار به دستاوردهای خود نگاه میکنیم. این دستاوردها بسیار بزرگ هستند اما آنانکه به این کوهستانها توهین میکنند در میان چالههایشان بدون دستیابی به هیچ موفقیتی در نهایت شکست پیش چشم مردم ظاهر میشوند، پیروزی هایشان کدام است؟ خدمترسانی؟ سلامت؟ راهوشهرسازی؟ چه خدمتی به مردم عراق ارائه کردهاند؟
ادامه دارد
ترجمه: ستاره مصلح
منبع: خبرگزاری کردپرس
کد مطلب: ۶۱۸۸۹ | تاريخ: ۱۳۹۳/۱/۲۹ | ساعت: ۱۷ : ۳۳

مسعود بارزانی در مصاحبه با سکای نیوز(۱): نمی خواهیم بغداد برای کُردها تصمیم بگیرد
مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق در مصاحبه با سکای نیوز عربی هدف از خواسته خود برای تغییر سیستم فدرالی به کنفدرالی را رسیدن به استقلال سیاسی، اقتصادی و تصمیم گیری اقلیم کردستان می داند.بارزانی با این که می گوید زمان اعلام دولت مستقل کردی نزدیک شده اما به زمان خاصی برای اعلام آن اشاره نمی کند
شناسه خبر : 19361