يکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۳ – ۱۰:۳۳
فاطمه مرادی کارشناس ارشد آموزش سلامت مرکز بهداشت در گفتگو با ایمنا با اشاره به تحقيقات سازمان جهاني بهداشت که نشان میدهد در هر ٨ ثانيه يك نفر در دنيا به علت استعمال دخانيات جان خود را از دست ميدهد؛ اظهارکرد: بيش از ٤٠ عنصر سرطانزا در دود سيگار وجود دارد و احتمال سرطان ريه ٢٢ مرتبه بيشتر از افراد غير سيگاري است.
بيش از ٧٠ درصد گرایش به سيگار در نوجوانی اتفاق میافتد
وی عنوان کرد: طبق تحقيقات بيشماري كه انجام شده است در صورت ادامه استعمال دخانيات توسط افراد سيگاري، احتمال مبتلا شدن آنها به انواع سرطانهاي ديگر از قبيل زبان، دهان، غدد، بزاق و حلق ٦ تا ٢٧ برابر، سرطان بيني ٢ مرتبه بيشتر، گلو ١٢ مرتبه، مري ٨ تا ١٠ برابر، حنجره ١٠ تا ١٨ برابر، معده ٢ تا ٣ برابر، كليه ٥ برابر، لوزالمعده٢ تا ٥ برابر و مقعد ٥ تا ٦ برابر وجود دارد.
این کارشناس ارشد آموزش سلامت با اشاره به اینکه٧٠ درصد موارد سيگاري در نوجوانی اتفاق میافتد؛ بیان کرد: نتايج تحقيقات حاكي از آن است چنانچه افراد در سنين نوجواني شروع به كشيدن سيگار كنند و مدت ٢٠ سال يا بيشتر به اين عمل ادامه بدهند، بين ٢٠ تا ٢٥ سال زودتر از افرادي كه به هيچوجه در زندگي سيگار نكشيدهاند، خواهند مرد.
بیماریهای بیشمار در انتظار افراد سیگاری
وی گفت: مجموعهاي از مسايل و مشكلات بهداشتي در ارتباط با مصرف مواد دخاني وجود دارد كه ميتواند به لحاظ شرايط جسماني و مقاومت ايمني در افراد سيگاري بروز ميكند، كه آب مرواريد، فساد دندانها، پوكي استخوان، بيماريهاي قلبي و سرطان رحم و سقط جنين از جمله آن میباشد.
فاطمه مرادی با بیان اینکه افراد سيگاري ٤٠ درصد بيش از افراد ديگر در معرض ابتلا به آب مرواريد، كدر شدن عدسي چشم و ممانعت از عبور نور و در نهايت نابينايي هستند؛ ادامه داد: افراد سيگاري ٥/١ مرتبه بيشتر از افراد غير سيگاري در معرض خطر از دست دادن زودرس دندانها هستند. همچنین استخوانهاي افراد سيگاري تراكم خود را از دست داده و به راحتي شكسته ميشود همينطور زمان التيام يافتن و جوش خوردن آنها پس از شكستگي تا ٨٠ درصد افزايش پيدا ميكند.
وی استعمال دخانيات در دوران بارداري را باعث افزايش خطر زايمان نوزاد با وزن كم و بروز مسايل بهداشتي در آينده دانست و تصریح کرد: سقط جنين در مادران سيگاري ٢ تا ٣ برابر بيشتر است.
انگیزههای زیادی برای ترک سیگار وجود دارد./ سیگار وسیلهای برای خودنمایی
کارشناس بهداشت با بیان اینکه افراد سيگاري نه تنها سـلامـتـي خـود را در مـعـرض انــواع بيماريهاي خطرناك قرار ميدهـنـد، بـلـكه بـاعث رنجش و آزرده خاطر شدن اطرافيانشان ميگردند؛ با اظهار تاسف عنوان کرد: متأسفانه امـروزه برخي افراد سيـگار كـشـيـدن را نشانـه بلـوغ و يـا حتي «كلاس» خود محسوب ميكنند و با پـك زدنهـاي آنچناني سعي در خودنمايي و فخرفروشي دارند.
افراد با کشیدن سیگار ۱۶ سال از عمر خود را از دست ميدهند
وی با تاکید بر ضرورت ترک سیگار بخاطر عوارض و صدمات ناشي از استعمال آن بـه دلایل مهم براي ترك سيگار پرداخت و بیان کرد: ظاهر آراستهتر با حذف لكههاي روي انگشتان و دندانهايتان، حذف بوي بد دهان ناشي از كشيدن سيگار و تنفس راحتتر، حذف بوي سيگار از لباس، مو و بـدنـتـان و تـمـام وسـايـلـي كه با آنها سروكار داريد، پيشگيري از پيدايش چين و چروك زودرس در پوست صورتتان، حذف مشكلات تنفسي مثل خس خس حين تنفس، سرفه، برونشيت مزمن، و از همه مهمتر سرطان ريه، احساس سرزندگي و شادابي دوباره در زندگي، افزايش قواي جسماني، خواب بهتر و راحتتر و نیز كاهش خطرات بيماريهاي قلبی، نـفـخ، فـشـارخـون بـالا، تـپـش قـلـب، زخـم مـعده، برگشت اسيد معده، سرطان دهان و تعداد بيشماري از سرطانهاي گوناگون از جمله دلایل برای ترک سیگار است.
این کارشناس بهداشت تایید کرد: علاوه بر این كنترل رفتار خود با رهايي از زنـدان اعـتـيـاد، كاهش خطر آسيب رسيدن به نوزاد در زنان باردار، افزايش طول عمر به طوری که افرادي كه به طور مستمر سيگار ميكشند به طور متوسط ۱۶ سال از عمر خود را از دست ميدهند، فراهم آوردن يك محيط سالم و سلامت براي كودكان و اظرافیان، الگوي مناسب براي فرزندان، حذف هـزيـنـههـاي خريد سيگار كه قابل توجه بوده و ميتوان آن را صرف امور بهتري كرد و نیز سهلتر و دلپذیرتر بودن تردد و مسافرت به وسيله قطار، هواپيما و اتوبـوس بـراي شـما و ديـگر افراد نیز از مزایای ترک سیگار میباشد.
پذيرش اجتماعى، حلقه گمشدهای برای سیگاریها
مرادی با اشاره به اینکه امروزه سيگار كشيدن از نظر اجتماعى كمتر مورد پذيرش قرار مىگيرد در عين اين كه امكان اجراى تصميمات مبنى بر عدم استعمال دخانيات در همه جاى كشور وجود ندارد و در بسيارى از اماکن عمومى استعمال دخانيات ممنوع است؛ عنوان کرد: بسياري از كارفرمايان نيز ترجيح مىدهند افراد غيرسيگارى را استخدام کنند در ضمن اینکه مطالعات نشان مىدهد كاركنان سيگارى هزينه بيشترى به كارفرمايان تحميل مىكنند. زيرا بيشتر اوقات با حالت بيمار سر كار حاضر مىشوند و كاركنانى كه نسبت به غير سيگارىها بيشتر بيمار مىشوند خرج كارفرما را براى جايگزينى فرد بالا مىبرند.
دود دست دوم سالانه موجب مرگ هزاران نفر میشود
وی تصریح کرد: سيگارىها نه تنها به سلامت خودشان صدمه مىزنند بلكه بهداشت و سلامت اطرافيان را نيز به مخاطره مىاندازند. بطوریکه وجود «دود دست دوم» یا همان دود باقى مانده از سيگار كشيدن فرد سيگارى در محيط به همان مقدار خطرناك است كه کشيدن خود سيگار و مطالعات نشان داده است كه دود دست دوم سالانه موجب مرگ هزاران نفر مبتلا به سرطان ريه و بيماران قلبى در ميان افراد غير سيگارى كه فقط در معرض اين دود قرار گرفتهاند، شده است.
این کارشناس بهداشت تصریح کرد: همچنین بچههاى مادران سيگارى خصوصاً اگر مادران در دوران باردارى هم سيگار مصرف كنند، در خطر ابتلا به آسم هستند و يا خطر بروز مرگ ناشى از نوعى سندرم، سيگاري بودن مادر باردار احتمال تولد نوزاد كم وزن را افزايش مىدهد و نوزادان و كودكانى كه در معرض دود سيگار هستند بيشتر دچار عفونتهاى گوش، سرماخوردگى، برونشيت و ديگر مشكلات تنفسى مىشوند. علاوه بر این دود سيگار مىتواند موجب سوزش چشم، سردرد، تهوع و سرگيجه شود.
خانوادهها در پیشگیری از استعمال دخانیات، نقش موثری دارند
وی با اشاره به اینکه تقريباً همه سيگارىها مىگويند كه نمىخواهند بچههايشان سيگارى شوند در حالى كه بچهها از رفتار والدين خود الگوبردارى مىكنند و بچههايى كه پدر و مادرشان سيگارى هستند بيشتر تمايل به شروع استعمال دخانيات از خود نشان مىدهند؛ تاکید کرد: شما مىتوانيد يك الگوى خوب براى فرزندانتان باشيد، به شرط اين که همين حالا اقدام به ترك سيگار كنيد.
این کارشناس ارشد آموزش سلامت کسب مهارتهای زندگی، شرکت در فعالیتهای اجتماعی و انجام فعالیتهای جایگزین مثل ورزش را مهمترین راههای پیشگیری از استعمال دخانیات در نوجوانان و جوانان دانست و در خطاب به والدین اظهارکرد: الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشید و هرگز بر خلاف گفته خود عمل نکنید، فضایی ایجاد کنید که فرزندانتان در آن احساس آرامش کنند، با تقویت قدرت اعتماد به نفس، تصمیمگیری و از بین بردن افسردگی و کمرویی فرزندان، آنها را در برابر شرایط آسیبزا مقاوم بسازید و راه مقاومت و پایداری در برابر فشار همسالان را در خصوص مصرف سیگار به فرزندانتان بیاموزید تا از نه گفتن به آنها نهراسید.

هر ٨ ثانيه يك نفر در دنيا بهخاطر استعمال دخانيات میمیرد/ سقط جنين در مادران سيگاري ٢ تا ٣ برابر بيشتر است
بيش از ٤٠ عنصر سرطانزا در دود سيگار وجود دارد و احتمال سرطان ريه ٢٢ مرتبه بيشتر از افراد غير سيگاري است
شناسه خبر : 20675