کردپرس- پروژه تونل خیابان انقلاب که اول اسفندماه سال ۹۰ کلنگ آن بر زمین زده شد و کار عمرانی آن خرداد ماه سال بعد با اختصاص پنج میلیارد اعتبار به کارفرمایی شهرداری سنندج عملیاتی شد، به تعطیلی کشیده شده است.
اشاره: تاریخ حضور تونل ها در زندگی بشریت به عصر حجر باز می گردد، این تونل ها برای توسعه خانه ها با انجام حفریات ساخته می شد. توسعه تونل ها در تاریخ بشریت نشان دهنده رشد فرهنگ، تمدن و توان اقتصادی انسان بوده به طوری که کلید تکامل زندگی دسته جمعی انسان به شمار می رود.
تونل ها در طی تاریخ با تغییر روند و استفاده به منظورهای خاص مورد بهره برداری بشر قرار گرفته و به عصر حاضر رسیده است. اکنون و در قرن ۲۱ تونل ها بیشتر برای آسان سازی حمل و نقل مورد استفاده قرار گرفته تا تخریب کمتری در طبیعت از سوی انسان صورت گیرد.
پروژه تونل خیابان انقلاب تعطیل است چون پول نداریم
معاون فنی عمرانی شهرداری سنندج در گفتگو با خبرنگار کردپرس در مورد پروژه تونل خیابان انقلاب گفت: پروژه تونل خیابان انقلاب تعطیل است چون برای این پروژه پول نداریم.
محدصدیق فتحی با اشاره به اینکه تکمیل این پروژه نیاز به پنج میلیارد تومان اعتبار دارد، افزود: این اعتبار علاوه بر اتمام تونل جهت جداره سازی، رفع معارض، تأسیسات و روشنایی باید صرف شود.
وی پیشرفت فیزیکی و سازه ای تونل را ۷۰ درصد برشمرد و گفت: اگر برای این پروژه اعتباری تخصیص داده شود در تقویم شهرداری قرار گرفته و طبق تقویم پروژه را به اتمام می رسانیم.
فتحی میزان اعتبار هزینه شده برای این پروژه را طبق اسناد بررسی شده چهار میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان، برشمرد و گفت: با تعدیل پنج میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان برای این پروژه هزینه شده است.
وی میزان طلبکاری پیمانکار پروژه را ۸۰۰ میلیون تومان ذکر کرد و گفت: اگر اعتباری برای پروژه تخصیص داده شود استارت کاری را در شش ماهه اول سال ۹۴ خواهیم زد.
وعده نمایندگان مجلس برای تأمین اعتبار
معاون فنی عمرانی شهرداری سنندج از وعده نماینده سنندج در مجلس برای تأمین اعتبار پروژه تونل خیابان انقلاب خبر داد و گفت: اگر این اعتبارات محقق شود شهرداری هم از محل اعتبارات داخلی هزینه می کند.
وی همچنین از وجود ۲ نفر معارض پروژه تونل خیابان انقلاب خبر داد و گفت: ۲ سال است که پیگیر حل مشکل با معارضین این پروژه هستیم اما حاضر به توافق با شهرداری نیستند.
فتحی با اشاره به اینکه چون این املاک معارضین در دست ورثه بوده راضی کردن آن ها غیرممکن شده، اضافه کرد: هیأتی سه نفره شامل معارض، نماینده شهرداری و مرضی الطرفین هم نتوانسته اند املاک مورد نظر را به قیمت کارشناسی معامله کنند.
وی خاطرنشان کرد: اگر مشکل حل نشود ما هم با اعمال ماده ۹ از طریق دادگاه و هیأت کارشناسی قوه قضائیه آن ها را مجبور به واگذار ملک با نظر کارشناسی به شهرداری می کنیم.
اعتباری برای تخصیص وجود ندارد
نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار کردپرس در مورد تأمین اعتبار پروژه تونل خیابان انقلاب سنندج گفت: برای تأمین اعتبار این پروژه قول هایی از سوی دولت داده شده اما وقتی خزانه خالی است، در نتیجه اعتباری هم تخصیص داده نمی شود.
سیداحسن علوی با اشاره به اینکه در حال حاضر دولت پولی برای اختصاص به اعتبارات عمرانی ندارد، افزود: کل اعتبارات عمرانی کشور ۴۱ هزار میلیارد تومان است.
وی خاطرنشان کرد: اگر با این روند ادامه دهیم برای سال آینده از حیث بودجه و اختصاصات عمرانی وضعیت مناسبی نداریم.
علوی تصریح کرد: امسال تخصیص خوبی برای استان نداشتیم که بتواند پروژه های عمرانی کردستان را به اتمام برساند.
عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: قرار بود دولت برای پروژه تونل خیابان انقلاب پنج میلیارد تومان و برای پروژه کمربندی آبیدر ۲ میلیارد تومان اختصاص دهد که به اختصاص این اعتبار خوشبین نیستم.
نخستین تونل شهری سنندج، از کلنگ زنی تا تعطیلی
پروژه تونل خیابان انقلاب که اول اسفندماه سال ۹۰ کلنگ آن از سوی معاون اول سابق ریاست جمهوری دولت دهم بر زمین زده شد و کار عمرانی آن خرداد ماه سال بعد با اختصاص پنج میلیارد اعتبار به کارفرمایی شهرداری سنندج عملیاتی شد.
تونلی که از نظر کارشناسان فنی آن در کل کشور از حیث طراحی و دهانه ۱۵ متری آن در کشور مقام سوم را داراست و برای جلوگیری از حرکت قطاری، ترافیک طولانی، انحصار خیابان به تاکسی ها و گره موجود ترافیکی که موجب مسدود شدن خیابان انقلاب شده، طراحی شده بود، اکنون کفگیر اعتبارات آن به ته دیگ خورده و سرنوشت نامعلومی دارد.
این پروژه که بنا به گفته استاندار سابق کردستان جزو پروژه های قبل از انقلاب اسلامی بوده است، یکی از پروژه های مهم استانداری کردستان در دولت قبل به شمار می رفت و اکنون در حالت تعطیلی به سر می برد.
علیرضا شهبازی هشتم آذرماه سال ۹۱ و در مراسم افتتاح گالری تونل، توسعه همه جانبه کردستان و تلاش برای جبران عقب ماندگی های این منطقه را یکی از برنامه های اصلی دولت خدمت گزار عنوان کرد و اظهار کرده بود: همراهی نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی با دولت در تحقق آن تعیین کننده است.
وی تلاش برای اتمام طرح های عمرانی مهر ماندگار در کردستان را تاپایان دولت دهم یکی از ضرورت های مهم در تحقق توسعه و آبادانی این استان اعلام کرد و بر توجه بیشتر متولیان امر به اتمام این طرح ها تاکید کرد.
نماینده مردم شهرستان های سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی هم در این مراسم، حرکت ها و اقدامات مسئولین دولت دهم را در ۲ سال آخر در کردستان عالی دانست و خواستار تداوم آن شد.
سیداحسن علوی، با ابراز خرسندی از پیشرفت سریع عملیات ساخت پروژه تونل خیابان انقلاب سنندج، اظهار داشت: هم اکنون استان کردستان به الگویی عملی برای اجرای پروژه های عمران شهری و خدمات عمومی در سطح کشور تبدیل شده و این مهم نشأت گرفته از فضای همدلی و همکاری بین مسئولان، نمایندگان مردم در مجلس و مشارکت گسترده مردم ولایت مدار این استان است.
پروژه ای که بنا به اعلام شهردار سابق سنندج قرار بود شهریور ماه سال ۹۲ به بهره برداری برسد اکنون با سیرصعودی افزایش اعتبارات مورد نیاز به دلیل تورم رو به روست و با ادامه روند حال حاضر، با فرسودگی تونل و تهدید بافت آن مواجه است.
تونل های شهری یکی از راهکارهای غیرقابل اجتناب در جهت گسترش مسیرهای ارتباطی هستند و این در حالی است که نخستین تونل شهری در کردستان با چالش های بسیاری مواجه است.
یکی از نکات مهمی که در مورد تعطیلی این پروژه به چشم می خورد، سربار کم تونل و ناپایداری خانه های اطراف تونل بوده که مشخص نیست با ادامه این روند چه آینده ای در انتظار تونل و خانه های مجاور آن باتوجه به بافت فرسوده منطقه خواهد بود.
علاوه بر آن حفظ تونل از نزولات جوی، فاضلاب و آب های زیرزمینی، رانش زمین و احتمال وقوع زلزله باتوجه به کانون زلزله بودن شهر سنندج ممکن نخواهد بود.
پروژه ای که قرار بود توسعه متوازن شهری را در سنندج رقم بزند اکنون به معضلی برای شهر تبدیل شده و کلکسیونی از ناکارآمدی مدیریت شهری و بی برنامگی در ساخت و ساز و عمران شهری را بوجود آورده است.
گزارش: مژگان وفایی

وضعیت و آینده پروژه تونل خیابان انقلاب سنندج؛ وقتی کفگیر اعتبارات به ته دیگ خزانه دولت می خورد
پروژه تونل خیابان انقلاب که اول اسفندماه سال ۹۰ کلنگ آن بر زمین زده شد و کار عمرانی آن خرداد ماه سال بعد با اختصاص پنج میلیارد اعتبار به کارفرمایی شهرداری سنندج عملیاتی شد، به تعطیلی کشیده شده است
شناسه خبر : 8383