سرویس عراق و اقلیم کردستان: حمله دولت اسلامی عراق و شام موسوم به داعش به عراق در ۱۰ ژوئن ۲۰۱۴ و کنترل مناطق وسیعی از این کشور در مدت زمانی کوتاه، آغاز تحولات گسترده ای در عرصه سیاسی و امنیتی این کشور بود که تبعات و پیامدهای آن نه تنها این کشور، بلکه کل منطقه را تحت تاثیر قرار داد و دلیلی شد برای ورود بازیگران منطقه ای و جهانی به عراق. در این میان رویکرد و مواضع جریان های اصلی عراقی و به ویژه کُردها به دلیل جایگاه، نوع رابطه آنها با حکومت مرکزی عراق و مطالباتشان، از اهمیت بسزایی برخوردار است. خبرگزاری کردپرس در دو گزارش، روند تحولات اخیر عراق از اشغال موصل تا اشغال شنگال توسط داعش و رویکرد، مواضع و دیدگاه های کردها در قبال این رویدادها را تحلیل و بررسی کرده که گزارش اول آن در پی می آید:
الف) تصرف موصل
از ۱۰ ژوئن گذشته که با حمله نیروهای مخالف دولت عراق به موصل و تصرف این شهر، تنش های سیاسی عراق به یک بحران خطرناک امنیتی تبدیل شد، بازیگران داخلی و خارجی صحنه سیاسی عراق مواضع و اقدامات متفاوتی را اتخاذ نمودند، اما در این میان مواضع و اقدامات کـُردها بدلیل نقش غیر مستقیم شان در شکل گیری بحران و همچنین نقش مؤثرشان در شکل دهی به پیامدهای بحران، توجه همگان را به خود جلب نموده است که بررسی آن میتواند به شناخت بهتر بحران عراق کمک نماید.
روند تحولات
شهر موصل در ساعات اولیه بامداد سه شنبه ۱۰ ژوئن ۲۰۱۴ توسط گروه های مسلح مخالف بغداد با محوریت گروه «دولت اسلامی عراق وشام» یا همان «داعش» و نیرهای حزب بعث تصرف شد و اعلام رسمی آن، صبح همان روز توسط ابو عمر سخنگوی داعش در گفتگویی تلفنی از فرودگاه موصل با شبکه کردی زبان رووداو (وابسته به نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان عراق) انجام شد، وی در این گفتگوی تلفنی اعلام کرد: «ما (داعش) با هدف رهایی شهروندان موصل از ظلم و ستم، این شهر را به کنترل خود درآوردهایم.» وی در پاسخ به سئوال مجری برنامه درباره احتمال حمله داعش به اقلیم کردستان عراق، گفت: «قصد نداریم بعد از موصل به اقلیم کردستان عراق یورش ببریم.» مخالفین مسلح هجوم و ورود خود به موصل را از مناطق شرقی این شهر و سمت چپ رودخانه دجله آغاز کردند و با عبور از مناطق عرب نشین (شمال شرقی) و مناطق کـُردنشین (شرق و جنوب شرق) و تصرف فرودگاه به سمت غرب رودخانه دجله و تصرف بخش دیگر موصل (غرب شهر و سمت راست رودخانه دجله) حرکت کردند. نکته قابل توجه، عدم درگیری نیروهای ارتش عراق و نیروهای پیشمرگه اقلیم کردستان عراق که برای محافظت از ساختمانهای احزاب کـُردی در آنجا بودند با نیروهای مهاجم می باشد.
سعید مموزینی مسئول اطلاع رسانی شاخه ۱۴ حزب دموکرات کردستان در موصل در این رابطه می گوید: «به دنبال حملات داعش به موصل، اتحادیه میهنی و حزب دموکرات دفاتر خود در این استان را ترک کرده بودند.» همان روز جبار یاور دبیرکل وسخنگوی نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان عراق اعلام کرد: «نوری مالکی نخست وزیر عراق اگر خواستار همکاری نیروهای پیشمرگ با ارتش باشد باید درخواست خود را در قالب نوشته ای رسمی به رئیس اقلیم کردستان عراق است ارائه کند. بارزانی هر فرمانی صادر کند ما آن را اجراء می کنیم.» در روزهای اول بحران، نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان و مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان با صدور پیامی از نیروهای پیشمرگ و امنیتی اقلیم کردستان عراق خواستند تا با هوشیاری هر چه تمامتر از مرزهای اقلیم حفاظت و حافظ جان و مال مردم این مناطق و دستگاه های عمومی باشند و اجازه ندهند به مرزهای اقلیم کردستان تعرضی صورت گیرد و به کُردها اطمینان خاطر دادند که نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان عراق و نهادهای امنیتی اقلیم کردستان عراق به هیچ وجه اجازه نمی دهند امنیت و ثبات اقلیم به خطر بیفتد. با بازگشت مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق از سفر اروپایی خود در شامگاه یکشنبه ۱۵ژوئن، تحرک سیاسی تبلیغاتی مقامات حزب دموکرات کردستان آغاز گردید که تفاوت ها و بعضاً تناقض های جدی با مواضع سایر جریانات سیاسی اقلیم کردستان عراق داشته است.
مواضع رهبران حزب دموکرات کردستان
ابتداء رهبران حزب دموکرات کردستان در مصاحبه ها و دیدارهای سیاسی تأکید داشتند که از ماه ها پیش از اینکه موصل توسط گروه دولت اسلامی عراق و شام (داعش) اشغال شود بغداد و حتی آمریکا و انگلیس را از این موضوع مطلع کرده بودند، اما آنان توجهی به هشدارهای ما نکردند. همچنین عادل مراد رئیس شورای مرکزی اتحادیه میهنی در مصاحبه با روزنامه الصباح می گوید: «توطئه برای حمله داعش به عراق در نشستی در امان پایتخت اردن با حضور نماینده رهبر داعش ابوبکر البغدادی و نمایندگانی از سوی عزت الدوری، بعثی ها، گردان های انقلاب بیست، ارتش اسلامی، جیش المجاهدین و جیش رجال طریقت نقشبندی (حزب بعث جناح عزت الدوری) طراحی شده است.» اما از سوی دیگر روزنامه «اوزگور گوندم» ترکیه اول ژولای ۲۰۱۴ در مورد طرح ریزی حملات داعش در عراق گزارشی را منتشر کرد که بر اساس آن، «دولت اسلامی عراق و شام (داعش) طرح اشغال موصل و پیشروی بسوی بغداد را در نشستی در امان پایتخت اردن تدوین کرده است. در این نشست جریانات بعثی (جیش رجال طریقت نقشبندی- جناح عزت الدوری)، جیش اسلامی، جیش المجاهدین، کتائب ثورةالعشرین، انصار جهاد و التوحید و همچنین ادعا شده است که آزاد برواری نماینده رئیس اقلیم کردستان عراق نیز مشارکت داشته اند.» این در حالی است که مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق پنجم ماه می ۲۰۱۴ طی سفر دو روزه به اردن با پادشاه این کشور دیدار کرده و از نمایشگاه صنایع نظامی «سوفکس» دیدن نموده بود و حتی دکتر محمود عثمان نماینده وابسته به فراکسیون ائتلاف های کردستانی در مجلس دوم عراق از سفر رئیس اقلیم کردستان به اردن به دلیل اعلام نشدن اهداف آن انتقاد کرد و گفت: «ما هیچگونه اطلاعی از سفر مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان به اردن نداشتیم. بهتر است بارزانی پیش از سفر به هر کشوری حتی اگر این سفر جنبه تجاری، سیاسی یا اقتصادی داشته باشد، با صدور بیانیه ای اهداف آنرا اعلام کند.»
پس از حوادث انبار و دستگیری احمد العلوانی نماینده این استان در مجلس عراق که اواخر دسامبر سال ۲۰۱۳ رخ داد برخی از رهبران مخالف دولت نوری مالکی که با گروه های مسلح ارتباط داشتند و مورد تعقیب دستگاه قضایی عراق بودند به اربیل گریخته و در این شهر مستقر شدند و به سازماندهی مخالفین مسلح دولت عراق پرداختند افرادی همچون، شیخ علی حاتم سلیمان رئیس شورای انقلابیون عشایر عراق، علی دباش از رهبران جیش اسلامی عراق، عبدالرزاق شمری مسئول ارتباطات الحرک الشعبی که در ۲۳ ژوئن در یک کنفرانس مطبوعاتی در اربیل بر کناره گیری نخست وزیر عراق از قدرت تاکید نموده و اعلام کردند «اگر به مطالبات آن ها پاسخ داده نشود، نیروهایشان را به سوی بغداد گسیل می دارند.» پیشتر شیخ علی حاتم السلیمان در گفتگو با روزنامه ی شرق الاوسط اعلام کرده بود «انقلابیون عشایر در استان های الانبار، بغداد، نینوا، صلاح الدین و دیالی برای خود شوراهای نظامی تشکیل داده اند و فرماندهی این شوراها را افسران ارتش پیشین عراق بر عهده دارند.» سلیمان در خصوص مشارکت حزب بعث در بحران اخیر عراق گفت: «حزب بعث نیز یک حزب عراقی است و با نظام سیاسی عراق مشکل دارد و از حقوق خود دفاع می کند. بعثی ها از نظام سیاسی در عراق کنار گذاشته شده اند و حق دارند با هر شکلی که می خواهند از حقوق خود دفاع کنند.»
ابراهیم الشمری سخنگوی جیش اسلامی که رهبران آن در اربیل مستقرند نیز اعلام کرد: «هدف ما سرنگونی ساختار سیاسی عراق و تدوین قانون اساسی جدید برای عراق هستیم. ما به عنوان جیش اسلامی خواستار خلافت اسلامی نه تنها در عراق بلکه در سوریه و کل منطقه هستیم.» رافع الرفاعی یکی از روحانیون اهل سنت عراق نیز که تحت تعقیب قضایی است و در اربیل مستقر می باشد به روزنامه شرق الاوسط گفت: «انقلابیان عشایر در راه سرنگون کردن کامل روند سیاسی عراق پیش میروند و پانزده فوج نظامی علیه دولت مرکزی عراق فعالیت دارند.» الرفاعی همچنین تأکید کرد که مقامات کرد در خصوص فعالیتهایش تاکنون هیچ تذکری به وی ندادهاند و «برادران کرد وضعیت ما را کاملاً درک میکنند.» البته فاضل میرانی دبیر دفتر سیاسی حزب دموکرات کردستان عراق معتقد است: «داعش به تنهایی بر خاک عراق سیطره ندارد، بلکه شمار زیادی از افراد مسلح طوایف عراق از جمله شوراهای نظامی و افراد مسلح عشایر با داعش همکاری می کنند و باید با آنها گفتگو کرد. به اعتقاد فاضل میرانی نادیده گرفتن این نیروها و ادامه جنگ با آنها اشتباه بزرگی از سوی دولت عراق است و مسئولیتی تاریخی خواهد داشت. وی گفت: داعش را می توان کنار زد، ولی این گروه همچنان به عنوان عنصری عجیب و غریب و موذی در عراق و منطقه باقی خواهد ماند، اما در عین حال بقیه گروه ها و افراد مسلح در عراق دارای اهداف مشخصی هستند و می توان با آنها با نگاهی ملی تعامل کرد.»
با توجه به حضور گروههای مسلح در اربیل، بارها سیاستمداران عراقی نسبت به فعالیت گروه های تروریست در اربیل ابراز نگرانی کرده بودند و حتی دکتر ابراهیم جعفری رئیس ائتلاف «هم پیمانی ملی» اظهار داشت: «دشمنان عراق با سوءاستفاده از امنیت و آرامش اقلیم کردستان، اقدامات تخریبی خود را مدیریت و سازماندهی می کنند. و سرانجام نوری مالکی نخست وزیر عراق ۹ جولای اعلام کرد: ما در قبال تبدیل اربیل به پایگاهی برای داعش، القاعده و بعثی ها، سکوت نخواهیم کرد و استان های عراق را یکی پس از دیگری پاکسازی خواهیم کرد.» این سخنان نوری مالکی با واکنش تند رهبران حزب دموکرات کردستان مواجه شد و حتی مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان دستور داد کلیه وزراء کـُرد فعال دولت عراق، از کابینه خارج شوند، پارلمان کردستان نیز سخنان مالکی را بشدت محکوم کرد. در این میان رهبران اتحادیه میهنی کردستان نسبت به سخنان نوری مالکی هیچگونه عکس العملی نشان ندادند. اما نکته جالب توجه آنست که رهبران گروه های مسلح مخالف دولت عراق مستقر در اربیل که نیروهای آنان اکنون در مناطق مختلف این کشور همراه نیروهای داعش و حزب بعث بر علیه حاکمیت عراق می جنگند ۱۵ جولای در کنفرانس مخالفان دولت عراق به همراه رهبران حزب بعث و جریانات تکفیری در امان اردن مشارکت نمودند و ضمن تأیید حضور حزب بعث و گروه دولت اسلامی عراق و شام (داعش) در روند درگیری های علیه دولت عراق، با صدور بیانیه ای مخالفت خود را با هر گونه درخواستی برای فدرالیسم، تشکیل اقلیم ها و تجزیه عراق اعلام و بر حفظ وحدت ملی در عراق تاکید نمودند.
دومین محور تبلیغاتی رهبران حزب دموکرات کردستان این بود که علت اصلی وقوع بحران اخیر عراق را سیاستهای اشتباه دولت مرکزی و نخست وزیر عراق معرفی نمایند و حملات شدیدی بر علیه اقدامات و مواضع شخص نوری مالکی سازمان دهی کردند. اما در این مقطع چنین رویکرد خصمانه ای علیه دولت مرکزی عراق و شخص نوری مالکی، در مواضع رهبران اتحادیه میهنی مشاهده نگردید.
سومین محور کاری رهبران حزب دموکرات کردستان نیز که عمدتاً از سوی نیچروان بارزانی تعقیب می شد تقسم بندی شرایط سیاسی عراق به «قبل از موصل» و «بعد از موصل» می باشد وی در تاریخ ۱۶ژوئن در گفتگو با خبرگزاری آناتولی ترکیه اظهار داشت: «امروز عراق وارد دو مرحله شده است یکی مرحله پیش از موصل و دیگری مرحله بعد از موصل. مشکل عراق تنها تروریسم نیست بلکه با مشکلات سیاسی عدیده ای دست و پنجه نرم می کند.» نیچروان بارزانی همچنین ۱۷ ژوئن در مصاحبه با شبکه بی.بی.سی می گوید: «من معتقد نیستم عراق بتواند یکپارچه باقی بماند. اوضاع در عراقِ پیش از تصرف موصل با عراقِ بعد از تصرف موصل متفاوت است. محال است که عراق به وضعیت پیش از رویدادهای موصل برگردد. بهتر است سنی ها خود درباره مناطق خود تصمیم بگیرند و فکر می کنم بهترین راه حل برای آنها این است که یک اقلیم سنی نشین مانند اقلیم کردستان داشته باشند.» دکتر کمال کرکوکی عضو برجسته دفتر سیاسی حزب دموکرات کردستان نیز معتقد است «درگیری ها تا تشکیل سه منطقه کنفدرال “کردستان” و”شیعه ستان” و”سنی ستان” در عراق استمرار خواهد داشت.» و اینگونه موضع گیریها بارها از سوی رهبران این حزب تکرار شد. علیرغم تأکید جدی و مکرر رهبران حزب دموکرات کردستان بر تقسیم بندی جدید در تاریخ تحولات سیاسی عراق، اما در مواضع رهبران اتحادیه میهنی هیچ نشانه و یا اشاره ای به تقسم بندی جدید سیاسی در عراق دیده نشد.
چهارمین محور سیاسی تبلیغاتی حزب دموکرات کردستان که توسط شخص مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان پیگیری می شد موضوع عدم ورود کُردها به درگیری با مخالفین مسلح بود. رئیس اقلیم کردستان ۱۸ ژوئن با صدور پیامی ضمن تاکید «کُردها هرگز تحت لوای “جنگ بر علیه ترور” در “جنگ مذهبی” شرکت نخواهند کرد. مسعود بارزانی و سایر مقامات حزب دموکرات کردستان در دیدارهای سیاسی و مصاحبه ها رسانه ای بحران و جنگ کنونی عراق از پرداختن به مسئله «اقدامات گروه دولت اسلامی عراق و شام- داعش» و جریانات وابسته به «حزب بعث» و «تروریسم» به شدت احتراز کرده، بلکه بالعکس این درگیری ها را «جنگ مذهبی» دانسته و بصورت مکرر بر این موضع اصرار داشتد که وارد این «درگیری مذهبی» تحت عنوان «جنگ علیه تروریسم» نمی شوند. برخی از رهبران حزب دموکرات کردستان با صراحت بیشتری سخن گفتند. کاک امین نجار رئیس شورای رهبری حزب دموکرات کردستان در استان نینوی (موصل) درباره عدم وقوع جنگ در استان نینوا می گوید: «تاکنون جنگ و درگیری رخ نداده و ما در حال دفاع از خود هستیم. حزب دموکرات کردستان عراق هیچ مشکلی با افراد مسلح داعش ندارد و با آنها نیز ارتباطی نداریم.» همچنین فلاح مصطفی مسئول روابط خارجی اقلیم کردستان عراق معتقد است: «امروز افکار عمومی کردستان حاضر نیست بار دیگر خود را قربانی تقویت جریانات دیگر در بغداد نماید.» محمد علی یاسین، سخنگوی فراکسیون حزب دموکرات کردستان در پارلمان اقلیم نیز تأکید می نماید: «نیروهای پیشمرگ، خود را قربانی دشمنشان نمی کنند.»
البته جریانات اسلام گرای اقلیم کردستان عراق همچون اتحاد اسلامی، جماعت اسلامی و حرکت اسلامی نیز به دلیل رویکردهای اسلام گرایانه و نزدیکی به گروههای اسلام گرا سـُنی عربی، در این خصوص مواضعی مشابه حزب دموکرات کردستان اتخاذ کردند و مخالف ورود نیروهای پیشمرگه به درگیری با گروههای مسلح مخالف دولت مرکزی عراق می باشند.
مواضع رهبران اتحادیه میهنی کردستان
اما مقامات اتحادیه میهنی در شرایط حساس روزهای اول بحران عراق با طرف های مختلف عربی در بغداد دیدار و وضعیت عراق را خطرناک توصیف کرده و بر ضرورت افزایش تلاش ها و قرار گرفتن در یک صف برای مبارزه با تروریسم، دفاع از امنیت و آسایش کشور و حفظ حاکمیت عراق، تأکید کردند. کسرت رسول علی معاون اول دبیر کل اتحادیه میهنی ضمن ابراز نگرانی از شرایط پیش آمده در عراق تأکید کرد «لازم است همه با یک پیام واحد در برابر تروریسم ایستادگی نماییم.» دکتر برهم صالح معاون دوم دبیر کل اتحادیه میهنی با تأکید بر این که باید همه طیف های عراقی از گسترش خشونت و ترور در کشور در هراس باشند، گفت: «از این رو وضعیت پیش آمده کنونی ایجاب می کند که همه قومیت ها بدون در نظر گرفتن باور و مذهب در کنار یکدیگر با پدیده ترور مبارزه کنند و فراموش نکنند که تبعات ترور و تروریسم دامن همه را بدون هیچ تفاوتی می گیرد.» وی همچنین در مصاحبه با مجله آمریکایی تایمز (۱۷ ژوئن) «مشکل اصلی کنونی عراق را جنگ و رویارویی میان سنی های افراطی و سنی های میانهرو ارزیابی کرد.»
همچنین ملابختیار، مسئول دفتر سیاسی اتحادیه میهنی ۱۶ ژوئندر سر مقاله روزنامه کُردی چاودیر تحت عنوان “بعث- داعش، تهدید و هراس، فقدان استراتژی” نوشت: «در حالت رویارویی بین المللی در مقابل بعث و داعش نمی شود که کُردها تنها در سنگر تدافعی بایستند بلکه ضرورت ایجاب می کند که با بعث و داعش روبرو شوند چرا که بعث و داعش تا مغز استخوانشان با دموکراسی و کُردها ضدیت دارند و دشمن سرسخت بازگردانده شدن مناطق مورد مناقشه به اقلیم کردستان بوده و هستند.» وی می افزود: «استراتژی های بعث و داعش این است که تا زمانیکه در مناطق سنی نشین پیروز شوند کُردها را به بازی بگیرند و سپس به سمت بغداد، کرکوک، خانقین و بعد از آن به اقلیم کردستان عراق خواهند آمد.» به گفته ملابختیار، «خطرناکترین ایدئولوژی و سیاست علیه دموکراسی، فدرالیسم و کُردها، باور و سیاست ناسیونالیستی بعث و سلفی به ویژه سلفی های مسلح است، هرگاه ایدئولوژی این دو نیرو در راستای منافع مشترک در کنار هم قرار گیرند، بدون شک به سوی قبضه قدرت و فاشیسم رفته و این خطرناک ترین قدرت و تفکر سیاسی نه تنها در کردستان بلکه در منطقه و در کل جهان است.» وی تصریح کرد: «ضروری و لازم است که کُردها بخشی از پروسه مبارزه با داعش و بعث باشند.» ملا بختیار، همچنین در گفتگو با آژانس خبری فرانس ۲۴ درباره خطرات داعش تأکیدمی کند «هدف داعش بر هم زدن پروسه سیاسی و دموکراتیک در عراق است» وی این گروه را خطر بزرگی علیه پروسه دموکراسی دانست و گفت: «اقلیم کردستان حضور داعش در همسایگی خود را نمی پذیرد.»
مواضع کـُردهای ترکیه و سوریه
علاوه بر اتحادیه میهنی کردستان (عراق)، رهبران حزب کارگران کردستان (ترکیه) و حزب اتحاد دموکراتیک کردستان (سوریه) نیز بارها در خصوص تهدیدات افراط گرایان داعش برای اقلیم کردستان و کـُردها و کل منطقه هشدار دادند و حتی پیشنهاد تشکیل نیروی مشترک کـُردی در منطقه بر علیه گروه داعش را ارائه کردند که با مخالفت حزب دموکرات کردستان مواجه شد.
جمیل بایک رهبر کنونی پ.ک.ک در گفتگو با روزنامه ی اوزگور گوندم ترکیه، گفت: «داعش یک گروه نوظهور نیست و از مدت ها قبل در منطقه فعال هستند. آمریکا، عربستان سعودی، ترکیه، حزب دموکرات کردستان عراق، قطر و اردن، هر کدام به نوعی از داعش حمایت کردند. همه ی گروه هایی که از داعش حمایت کردند و خطرات این گروه را نادیده گرفته و به مساله ی کشتار کردهای سوریه توجه نکردند، توصیه می کنیم از کردها عذرخواهی کره و در مواضع خود تجدیدنظر کنند. مساله ی داعش باعث شده که اقلیم کردستان عراق هم با خطرات بزرگی مواجه شود و این خطر را نباید دست کم گرفت.»
زبیر آیدار از مسئولین سیاسی پ.ک.ک نیز می گوید: «قطعاً حمله ی داعش، نعمت نیست و عین خطر و تهدید است و باید بروز ناامنی و ناآرامی در منطقه را به عنوان خطر تلقی کنیم. اگر در منطقه ساختاری با محوریت کینه و دشمنی ایجاد شود، قطعاً برای همه خطرناک است. هر ساختاری که با رویکرد داعشی به وجود بیاید برای همه خطرناک است. یعنی نه تنها برای اعراب سنّی، بلکه برای کُردها و شیعه و مسیحیان و ایزدیان و دیگران خطرناک است. اگر قرار باشد ساختارهایی براساس رویکرد بعث، بازماندگان صدام، القاعده و داعش به وجود بیاید، چنین چیزی به نفع کسی نیست.»
از سوی دیگر مراد قاراییلان فرمانده ی شاخه ی نظامی پ.ک.ک در دو نامه ی جداگانه به جلال طالبانی رئیس جمهور عراق و رهبر حزب اتحادیه ی میهنی و مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق و رهبر حزب دموکرات کردستان، ضمن اشاره به تحولات اخیر عراق، حضور داعش در موصل و مناطق دیگر را خطرناک توصیف کرده و خواستار آن شد که یک نیروی نظامی مشترک از اعضای پ.ک.ک و نیروهای پیشمرگ حزب دموکرات و اتحادیه میهنی در برابر اقدامات نیروهای مسلح مخالف، بویژه داعش ایجاد شود.
اکرم حسو نخست وزیر منطقه خودگردانی کُردی جزیره در سوریه، در مورد حملات داعش و رویدادهای اخیر عراق اقدامات داعش در موصل و دیگر استان های عراق را خطرناک و نگران کننده توصیف نموده و اعلام کرد:«این گروه افراطی، در حملات خود اهمیتی به این نمی دهد که آیا کردها بر سر راه اهداف تروریستی آنها قرار گرفته اند، یا اعراب و خلق های دیگر. از دید آنها هر کسی غیر از خود داعش، دشمن است».
صالح مسلم رهبر حزب اتحاد دموکراتیک در گفتگو با رادیو دویچله ی آلمان نیز اعلام کرد: «بر این باوریم که بارزانی هنوز ماهیت داعش را به خوبی درک نکرده است.»
بنابراین همان گونه که اشاره شد کردهای عراق و منطقه در خصوص بحران موصل و حملات گروه های مسلح مخالف دولت مرکزی بغداد به شهرهای شمالی و میانی عراق، دارای درک و نگاه مشترکی نبودند. اتحادیه میهنی کردستان (عراق) و پ.ک.ک (ترکیه) و اتحاد دموکراتیک کردستان (سوریه) اقدامات تروریستی گروه های داعش و تکفیری ها و بعثی ها و همچنین اشغال مناطق شمالی و میانی عراق توسط این گروه ها، و همجواری آنان با مناطق کردنشین عراق (۱۰۳۵ کیلومتر بین اقلیم کردستان و گروه های تکفیری- بعثی همجواری وجود دارد) را برای کردها خطر تلقی می کنند و خواستار مبارزه مستقل و یا مشترک با سایر نیروها و کشورها با این گروه های تروریست می باشند
اما حزب دموکرات کردستان و جریانات اسلام گرای کردی نه تنها آن را خطر محسوب نکرده، بلکه بحران موصل را فرصتی برای تحقق اهداف کـُردی می دانستند و سخن از لزوم پذیرش وضعیت جدید «عراق پس از موصل» می گفتند «عراق جدید پس از موصل» عراقی است که نه بر اساس اراده همه مردم و یا اکثریت مردم و یا حتی بخش قابل توجهی از مردم عراق شکل گرفته است، بلکه عراقی است که به اذعان همگان بر پایه سلاح های گروه های تروریستی تکفیری- بعثی و جنایات وحشتناک نیروهای داعش شکل گرفته است و هیچ یک از جریانات سیاسی عراقی که نماینده آراء بخشی از مردم عراق را بر عهده دارند و یا هیچ کشوری، نه تنها این حرکت را تأیید نکرده بلکه به شدت با آن مخالفت می نمایند. از سوی دیگر در حالی برخی از حاکمان اربیل به شدت بر «عدم ورود به جنگ مذهبی در زیر لوای جنگ با تروریسم» تأکید داشتند، که نه تنها جنگ کنونی عراق، جنگ مذهبی بین شیعه وسنی نبوده، بلکه جنگی است که متأسفانه عده ای جاهلِ مزدورِ تکفیری به نام دین مقدس اسلام، بر علیه همه مقدسات و آداب و رسوم و سنن و ارزش های بشری و توحیدی و اسلامی و حتی اهل سنت به راه انداخته اند و همه علمای دینی و اندیشمندان و آحاد مردم آنرا محکوم می نمایند، بنابراین می توان گفت؛ حملات اخیر تروریست های داعش به مناطق کـُردی، نتیجه زود هنگام این غفلت و اشتباه محاسباتی بزرگ مقامات اقلیم کردستان عراق می باشد.
کد مطلب: ۶۹۱۵۸ | تاريخ: ۱۳۹۳/۶/۱۰ | ساعت: ۱۶ : ۱۸

گزارشی از تحولات اخیر عراق (۱) کردها و تصرف موصل
حمله داعش به عراق در ۱۰ ژوئن ۲۰۱۴ و کنترل مناطق وسیعی از این کشور در مدت زمانی کوتاه، آغاز تحولات گسترده ای در عرصه سیاسی و امنیتی این کشور بود که تبعات و پیامدهای آن نه تنها این کشور، بلکه کل منطقه را تحت تاثیر قرار داد
شناسه خبر : 17983